A külföldet választó romániai nyaralók kedvence Görögország

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 28. 17:53

Görögországban nyaral idén nyáron a legtöbb román állampolgár, utána következik Bulgária és Törökország a népszerűségi listán.

Általános tapasztalat, hogy Románia déli, dél-keleti megyéinek lakói gyakrabban indulnak saját gépkocsival a legközelebbi tengerpartok felé, az erdélyiek, bánságiak vagy a moldvaiak inkább a charterjáratokat választják.

A 2023-ban külföldi nyaralásra induló román állampolgároknak több mint 53 százaléka Görögországot, Bulgáriát és Törökországot választotta desztinációként, és a megkérdezettek több mint fele saját gépkocsival vág neki az útnak- derül ki a CEC Bank és a Fin.Zoom.ro közös felméréséből, amelyet a dcnews.ro szemlézett.

Indulásra várva a kolozsvári repülőtéren

Fotó: Facebook / airportcluj

A felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka választotta Görögországot, több mint 15 százalék Bulgáriát, közel 15% Törökországot, 10% Olaszországot, 8% Egyiptomot, 6% Franciaországot. Elsősorban a határ menti megyékben lakók, az erdélyiek, bánságiak körében népszerű Albánia, Magyarország, Németország és Szlovénia.

Az idézett felmérés alapján, a megkérdezettek 35 százaléka a tavalyihoz hasonló költségvetéssel számol a nyaralásnál, 37% pedig 10-30%-kal kisebb összeget szán a nyári pihenésre.

A külföldi nyaralást megcélzó romániaiak kiindulási pontként 14 repülőtér között választhatnak.

A Temesvári Traian Vuia Reptér utasforgalma eddig minden várakozást felülmúlt, az év első hat hónapjában a 221 charterjáratra felülők száma 130 százalékkal volt nagyobb, mint 2019-ben.

A Bánság fővárosában a választott desztinációkat tekintve az első helyen Antalya, a másodikon Hurghada áll, majd következnek a népszerű görög üdülőhelyek – Kréta, Rodosz, Zakynthosz – amelyekre a gépek átlag 97 százalékos telítettséggel szálltak fel.

A regionális repterek forgalma tekintetében Kolozsvár áll az első helyen a főváros mögött.

Ami a román tengerpartot illeti, a statisztikák szerint a vendégek 36 százaléka Bukarestből érkezik, Temesből 5,20%, Brassó megyéből pedig 4,44%, olvasható a trendshrb.ro hírében. Ennek oka, hogy a román főváros közel van a tengerparthoz, autópályán 225 kilométer, ezért a bukarestiek egy szezonban többször is leutaznak, míg a többi megyéből a gyakorlat, hogy évente csak egy alkalommal.