Budapesten debütált a Jangce tematikus turisztikai promóciós rendezvény

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. június 21. 18:37

Június 16-án a budapesti Néprajzi Múzeumban rendezték meg a Jangce turizmusát bemutató és népszerűsítő konferenciát, melyen Magyarországról, az Egyesült Királyságból, Horvátországból, Szlovákiából és Ausztriából mintegy 50 turisztikai szakember vett részt.

A Kínai Kulturális és Turisztikai Minisztérium, valamint a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének közös szervezésében a múzeumban megnyílt időszaki tematikus kiállítás a teatermesztést, a teakészítést, és a teázáshoz kapcsolódó szokásokat mutatja be, és ezeken keresztül igyekszik elősegíteni a két ország közötti együttműködéseket – emelte ki a program pénteki megnyitóján Jang Csao, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Mint mondta, a kínai tea csaknem ötezer éves múlttal rendelkezik, és az ősi selyem út segítségével gyökeret eresztett a világ minden táján, része lett az országok, helyi közösségek életének. "A tea kulturális összekötő kapoccsá vált kelet és nyugat között, és ma is fontos szerepet játszik Kína, és a világ más országai közötti kommunikációban" – mutatott rá.

teakiallitas

A kiállítás a teatermesztést, a teakészítést és a teázáshoz kapcsolódó szokásokat mutatta be

Fotó: turizmus.com

"Kínát és Magyarországot régi hagyományos barátság fűzi egymáshoz és fontos partnerek az Egy övezet – Egy út programban is, amelynek idén ünnepeljük tizedik évfordulóját" – hangsúlyozta Jang Csao. Az ügyvivő kifejtette, hogy Magyarország kelet felé nyitó politikájának köszönhetően a két ország közötti kapcsolatok magas szinten fejlődtek, és gyümölcsöző eredményeket értek el a kereskedelem, a beruházások és a turizmus terén folytatott együttműködésekben.

"Magyarország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Kínának a Közép-Kelet Európai régióban" – emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország már több egymást követő évben is megőrizte pozícióját a kínai befektetések legnagyobb célpontjaként a közép- és kelet-európai térségben, és a kínai vállalkozások számára az egyik legkedvezőbb választás az európai befektetésekhez.

 

Füstölő- és teaszertartás

A program során a vendégek füstölőszertartást és teaművészeti bemutatót tekinthettek meg. Sun Liang, a pekingi “füstölőkészítő technika” szellemi kulturális örökségének nagymestere, a Kínai Népművészeti Egyesület Füstölőkultúra Szakmai Bizottságának tiszteletbeli igazgatója hagyományos füstölő-tömjén ceremónia bemutatót tartott, Rong Xinyu, a Zhejiang Egyetem Teatudományi Tanszékének professzora, Kína első osztályú teaértékelője pedig teaszertartást mutatott be a vendégeknek.

teakiallitas

Rong Xinyu teaszertartást mutatott be a vendégeknek

Fotó: Kínai Turisztikai Iroda

Erre az alkalomra három híres teát hozott el Kínából, a Nyugati-tó longjing teáját, a Dahongpao teát és a Zhengshan Souchong fekete teát. A teabemutatóban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kínai Tanszékének és a Pázmányi Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének hallgatói segédkeztek.

A vendégek kínai népzene-előadást is élvezhettek, majd ifj. Mága Zoltán magyar hegedűművész gyönyörű kínai dallal kápráztatta el a vendégeket. Ezt követően Salát Gergely, a Pázmányi Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének tanszékvezetője, Horváth Levente, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatója a két kínai mesterrel beszélgetett a tömjén és füstölőkultúra, a teakultúra és a magyarországi teafogyasztási szokásokról.

teakiallitas

Salát Gergely és Horváth Levente a két kínai mesterrel osztották meg gondolataikat egy kerekasztalbeszélgetés keretében

Fotó: Kínai Turisztikai Iroda

Délután a Jangce menti városok történelmi és kulturális turisztikai erőforrásait mutatták be, majd a vendégek szintén betekintést kaptak a kínai teakultúrába, a Yaji Kulturális Szalon, a füstőlő-, illetve teaszertartás megtekintésével.

Li Huixin, a budapesti Kínai Turisztikai Hivatal igazgatója beszédében elmondta, hogy a turizmus egy olyan életforma, amely alkalmas arra, hogy az emberek megismerjék a világot, gyarapítsák tudásukat, táplálják testüket és elméjüket. Hangsúlyozta, reméli, hogy a jövőben még több magyarországi és közép-kelet-európai látogató fog majd Kínába érkezni.

Az eseményen Szégner Zsuzsa, a Visit Hungary nemzetközi kapcsolatok igazgatója is beszédet mondott. Elmondta, hogy ő is a kínai tea szerelmese. Reményét fejezte ki aziránt, hogy a magas színvonalú szakmai együttműködés és bizalom tovább erősíti a két ország turisztikai és kulturális kapcsolatait. Hangsúlyozta, hogy a Jangce, Kína leghosszabb és egyben a világ harmadik leghosszabb folyója, számos híres történelmi és kulturális várost táplált és több klasszikus irodalmi művet ihletett meg szépségével, hagyományos kultúrájával.

teakiallitas

Sun Liang hagyományos füstölő-tömjén ceremónia bemutatót tartott

Fotó: Kínai Turisztikai Iroda

A promóciós rendezvényen végén a budapesti Kínai Turisztikai Hivatal munkatársa bemutatta a Jangce menti nyolc kulturális turisztikai útvonalat. A rendezvényen a „Kína a képzeleten túl” videó felelevenítette a keleti ország hegyeinek és folyóinak szépségét.