Megérkezett az első menetrend szerinti járat a kínai Ningbóból

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. június 20. 09:32

Június 19-én Budapestre érkezett az első menetrend szerinti járat a kínai Ningbo városából. A Shanghai Airlines járata kezdetben heti két alkalommal közlekedik majd a kínai városból Budapestre. Ezzel négy kínai nagyváros, Peking, Csungking, Sanghaj és Ningbo lesz elérhető közvetlenül a fővárosból.

A Shanghai Airlines légitársaság Ningbo és Budapest között közlekedő járat ünnepélyes megnyitóján Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy júliustól heti 10 személyszállító járat köti majd össze Budapestet és a kínai nagyvárosokat. Ezzel megközelítik a koronavírus járvány előtti régiós rekordnak számító heti 13 járatot – tette hozzá.Az összeköttetés jelentőségét mutatja az is, hogy Ningbo lakossága 10 millió, Kína egyik leggazdagabb tartományában, a 65 milliós Csöcsiang tartományban fekszik.Menczer Tamás arról is szólt, hogy 2011 és 2019 között – a koronavírus-járvány előtti időszakban – a Magyarországra érkező kínai turisták száma mintegy megötszöröződött. Abban bíznak, hogy a pandémia után a helyzet normalizálódni fog, és egyre több kínai turista érkezik Magyarországra. A világban óriási verseny van a kínai turistákért, akik a legtöbbet költő vendégek közé tartoznak, ezzel segítik az adott ország turisztikai ágazatának, gazdaságának növekedését.

Wu Dan, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi ügyekért felelős első titkára elmondta, a légi összeköttetések megteremtése Magyarország és Kína között a gazdasági együttműködés fontos eredményének számít.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója kedvező hírnek nevezte az ágazat szempontjából, hogy a közvetlen kínai légi járatok révén egyre több kínai turista érkezik Magyarországra.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy minél több légi összeköttetés legyen Budapest és Kína nagyvárosai között, és továbbra is a magyar fővárosba érkezzen a legtöbb kínai járat a térségben.

ningbo_mti

A járatnyitással már négy kínai nagyváros, Peking, Csungking, Sanghaj és Ningbo érhető el közvetlenül a magyar fővárosból.

Fotó: Lakatos Péter/MTI

A Budapest-Ningbo vonalat fokozatosan vezették be, kezdetben két charter érkezett Magyarországra (május 29-én, majd június 5-én), ezt követi most a júniusi járatnyitás, júliustól pedig hetente két (hétfő és csütörtök) menetrend szerinti járat érkezik majd a Shanghai Airlines a Boeing 787-9 Dreamlinereivel.

Az airportal.hu információi szerint négyosztályos (hivatalosan három) fedélzeti elrendezéssel üzemeltetik a repülőgéptípust, 4 első-, 26 üzleti, 28 megnövelt komfortot kínáló prémium turista, valamint 227 turistaosztályú üléssel. Qiu Jie, a China Eastern Airlines magyar piacért is felelős vezetője a lap kérdésére elmondta: a várhatóan augusztustól hetente öt járatra bővülő sanghaji, valamint a heti két ningpói járattal a hét minden napján repülnek majd a China Eastern-csoporthoz tartozó Shanghai Airlines repülőgépei a magyar fővárosba.