Budapesten mutatkozott be Kelet Velencéje, a kínai Suzhou

Szerző: Szántó Zoltán

 2023. június 14. 15:47

„Fenn a menny, lenn Suzhou és Hangzhou” – tartja a kínai közmondás, utalva a két dél-kínai város szépségére. A budapesti Kínai Kulturális Központ szervezésében egy keddi rendezvényen Suzhou (fonetikusan Szucsou) kultúrájával és látnivalóival ismerkedhettek meg az érdeklődők a Millennium Házában.

Li Yaping, a Suzhou Városi Népi Kongresszus elnöke, Suzhou Városi Bizottságának helyettes titkára, valamint Han Weibing, a Suzhoui Kulturális, Rádió-, Film- és Turisztikai Hivatal igazgatója abból a célból utaztak Budapestre, hogy népszerűsítsék Suzhou város turizmusát. A promóciós rendezvényen részt vett Yang Chao, Kína budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Sun Jie, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kulturális attaséja, Fazekas Márta, a Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi kapcsolatok programigazgatója, Yao Yao, a Magyar Turisztikai Ügynökség ázsiai régióért felelős marketingigazgatója, valamint több mint 60 meghívott vendég a turizmus, üzlet és média üzletágból.

A rendezvény Hanfu, vagyis tradicionális kínai viselet-bemutatóval és népzenei előadással kezdődött, majd a város turisztikai lehetőségeit ismerhettük meg.

Tradicionális kínai viseletek bemutatójával kezdődött a program

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Köszöntőjében Yang Chao, a Kínai Népköztársaság nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte, hogy a Kína és Magyarország közötti együttműködésnek fontos területe a kulturális turizmus. Hangsúlyozta, hogy Magyarország Európában elsőként nyitotta meg a beutazási lehetőséget a kínai turistacsoportok előtt. Hamarosan már négy kínai város lesz elérhető közvetlen légi járatokkal, tette hozzá. Végezetül kiemelte, hogy reméli, rövid időn belül újra eléri és meg is haladja a kínai beutazás volumene a 2019-es rekordév adatait.

Fazekas Márta, a Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi kapcsolatok programigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. A szakember ezután ismertette a hazánkba érkező kínai turistaforgalom alakulását. Míg 2021-ben 5000 kínai turista 43 ezer vendégéjszakát töltött el nálunk, addig tavaly a vendégek száma már 24 000-re, éjszakáik száma pedig 104 ezerre nőtt. Az NTAK adatai szerint idén az első 5 hónapban tovább folytatódott a dinamikus növekedés: 22 ezer kínai turista mintegy 73 ezer vendégéjszakát töltött el hazánkban.

A későbbiekben több előadás is elhangzott Suzhou látnivalóiról, ahol egyebek mellett kiderült, hogy a Jangce folyó deltavidékén, Sanghajtól 80 kilométerre fekvő nagyváros 2500 éves történelmi múltra tekint vissza. A település i. sz. 100 körül a világ 10 legnépesebb városa közé tartozott. Az évszázadok során messze földön is megismerték az itt készülő, kiváló minőségű selyemárukat, kerámiákat és a teákat. Ideális fekvésének, a tenger közelségének és a folyami csatornák sokaságának köszönhetően a térség legnagyobb kereskedelmi központjává vált. Marco Polo velencei világutazó is járt itt, és megemlékezett a csatornák felett átívelő kőhidak sokaságáról, ő nevezte el Kelet Velencéjének a várost.

Sozhou legfontosabb látnivalói a hajózható csatornák mellett a művészien kialakított kertek, amelyek közül 69 ma is látogatható. Suzhou klasszikus kertjei felkerültek az UNESCO világörökségi listájára is, akad közöttük olyan, amelyik ezeréves múltra tekinthet vissza. Az egyik legszebb kert az Alázatos Hivatalnok Kertje nevet viseli. A helyi nevezetességek közé tartozik még az egyik dombtetőn álló 47 méter magas Yunyan Pagoda, amely egy statikai hiba következtében a pisai ferde toronyhoz hasonló módon, szemmel láthatóan megdőlt.

Az előadások után a meghívottak megtekinthették a várost bemutató fotókiállítást, teakóstolón vehettek részt és kapcsolatot építhettek a kínai szolgáltatókkal.