Csehország nem csak Prágából áll

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 16:29

A Cseh Turisztikai Hivatal azért kampányol, hogy Prága mellett Brno, Ostrava és Bohemia is ott legyen a turisztikai célpontok között.

„A történetek földje” – ez a szlogenje annak a kampánynak, amit a Cseh Turisztikai Hivatal indított el. Itt Magyarországon, féltucat céggel közösen rendeztek kedden workshopot, ahol elsősorban a hazai turisztikai iparágban érdekelt cégeket próbálták meggyőzni arról, hogy érdemes Prágán kívül is gondolkodniuk, amikor magyar üzleti és szabadidős turisták útjait szervezik meg Csehországba.Tavaly 10 millió külföldi turista járt Csehországban, 90 százalékuk azonban csak a fővárost, Prágát látogatta meg. A cseh turisztikai hatóság most azért indított el egy átfogó kampányt, hogy ezen változtassanak, és ott legyen a turisztikai célpontok között Brno, Ostrava és Bohemia is.

Bial Tibor, a magyarországi cseh nagykövet megnyitója

Fotó: Karaba Tünde

Az eseményt Bial Tibor, Budapestre akkreditált cseh nagykövet nyitotta meg. Annak a reményének adott hangot, hogy a kampány hatására még több magyar utazik majd Csehországba, elsősorban a fővároson kívüli térségekbe.

Idén eddig 18 ezer magyar turista kereste fel Csehországot.

Mahuléna Drakselová, a Cseh Turisztikai Hivatal marketingért felelős vezetője felvezetésként közölte, hogy tavaly Csehország a harmadik legnagyobb küldőország volt Magyarországra. A magyar turisták körében azonban csak a 17. legnépszerűbb úti cél Csehország.

„Tizennégy világörökségi helyszín, több mint 200 kastély, több mint 40 ezer regisztrált turistaút, 26 természetvédelmi terület” – sorolta az érveket Veronika Janecková, amiért érdemes felkeresni Csehország vidéki régióit is.

 

Brno a "legkúlabb" hely Csehországban

A Cseh Turisztikai Hivatal termékmegjelenítésért felelős vezetője szerint erős érv például Brno mellett, hogy mindössze háromórás vonatúttal el lehet érni, autóval pedig még rövidebb idő alatt.

A második legnagyobb cseh város ráadásul ugyanúgy tele van történelmi látnivalókkal, mint Prága, viszont ebben a városban nincs zsúfoltság. „A legkúlabb hely Csehországban. Kozmopolita, sok bárral, megannyi gasztronómiai kalanddal” – érvelt Brno mellett Veronika Janecková.

Cseh workshop Budapesten

Fotó: Karaba Tünde

 

A cseh Provence, Olomouc és Ostrava

A szakember ezután Dél-Morvaországot említette, amit nemes egyszerűséggel a „cseh Provence-ként” jellemzett. Úgy emlegette, hogy az ízek földje, mert nemcsak az ételekbe, illetve a borokba lehet belekóstolni, hanem a természet közelségébe is. Itt biciklivel is bejárható a környék számos települése.

Veronika Janecková kiemelte Olomoucot, ahol szintén nincs túl sok turista, de a környéken szépek a hegyek és sok történelmi örökséget is meg lehet nézni. „Arra jó, hogy kitisztítsd a fejed, és kicsit magad mögött hagyd az állandó telefonálgatás és e-mailezés világát” – lelkesedett a hely adottságairól.

Karácsonyi vásár Olomucban

Fotó: czechtourism.com

Kiemelte vonzó úticélként Ostravát is, ahol például Európa egyik legnevesebb zenei fesztiválját rendezik meg minden évben egy volt gyárcsarnok közepén.

A Cseh Turisztikai Hivatal munkatársa azzal zárta mondandóját, hogy sok  izgalmas dolgot lehet csinálni az országban, például golfozni, kajakozni a folyókon, télen pedig a családok számára is elérhető áron síelni. Jó programnak nevezték a Skoda-gyár meglátogatását is.

A felszólalók szerint – Prágán kívül – Csehország nem szenved az overturizmustól, vagyis attól a jelenségtől, hogy többen mennek el oda, mint ahány vendéget minőségileg ki tud szolgálni egy terület.

 

Bemutatkoztak a cseh szolgáltatók

A workshopon több cég is bemutatkozott. Az AR Tour Prauge képviseletében Pavla Kucerová operation manager azt emelte ki, hogy rajtuk keresztül kiváló kastélyszállások érhetők el. Barokk stílusú épületekben, középkori tavernákban és kastélyokban is meg lehet szállni. Náluk lehetséges a hajó- és a limuzinbérlés is.

A Czeh Railways, vagyis a cseh államvasutak részéről Tereza Horaková üzletfejlesztési vezető szólalt fel, aki megemlítette, hogy vonataik már a lehető legtöbb kényelmi szolgáltatással felszereltek. A wifin kívül működtetnek minibárt, étkezőkocsit.

Számos érv szól Csehország mint úti cél mellett

Fotó: Karaba Tünde

Karel Vyrut a D.I.R Bohemia cég képviseletében a 25 éves turisztikai tapasztalatukat emelte ki. Veronika Kühnl, a Miratour vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy akár 35 eurótól kezdve is tudnak nagyon jó körutakat szervezni számos cseh régióba. Odile Poulain, a Praha Tour ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője pedig a cseh túráik mellett teljes körű kelet-közép-európai útjaikat is ajánlotta. Alapvetően francia nyelvterületről utaztattak Csehországba, de mára ez már számos más országgal bővült.

A Cseh Turisztikai Hivatal új, 2020-as ajánlatokat tartalmazó kiadványa 19 olyan települést említ meg, ahol nemcsak a történelmi emlékekre kíváncsi turisták találják meg a számításaikat, hanem azok is, akik gasztronómiai, biciklis vagy éppen lovaskalandra éhesek – hangzott el az Aviareps szervezésében megvalósult workshopon.