Csehországban kinyithatnak az éttermek és a múzeumok

Forrás: MTI

 2020. november 29. 13:38

Csehország csütörtöktől enyhít az óvintézkedéseken: kinyithat az összes üzlet, vendéglátóhely, emelkedik a kültéri rendezvények résztvevőinek engedélyezett száma, megszűnik az éjszakai kijárási tilalom.

Jan Blatny egészségügyi miniszter a cseh kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a döntés értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások. Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozzák, hogy 15 négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők az összes férőhelyük felét használhatják, és négy személyre kell korlátozni az egy asztalnál ülők számát. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradnak, ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és emelkedik a kültéri közösségi rendezvényeken engedélyezett résztvevőszám a jelenlegi hatról ötvenre. Az arcmaszkok általános használata csütörtök után is érvényben marad.
A kormány döntése az iskolákat nem érinti. Az általános iskolások ugyan visszatértek az iskolapadokba, de a negyedik kockázati sávnak megfelelő óvintézkedések mellett.

A hagyományos karácsonyi vásárokat a kormány nem tiltotta be, de megrendezésüket nem ajánlja. Prága és néhány más nagyváros illetékesei már közölték, hogy a karácsonyi vásárokat nem rendezik meg.

Egy korábbi karácsonyi vásár Prágában. Idén nem rendezik meg

Fotó: 123rf

Az istentiszteleteken, lakodalmakon és temetéseken ezentúl már 30 személy vehet részt.
A múzeumok és a galériák kinyithatnak, de korlátozniuk kell a látogatók számát. A mozik és a színházak továbbra is zárva maradnak.

A kormány annak alapján hozta meg döntését, hogy a járvány kockázati tényezője a százpontos skálán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, már hét napja 57 ponton van, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban a negyedik sávnak felelnek meg. Csütörtöktől az enyhébb, a harmadik sávnak megfelelő óvintézkedések lépnek életbe.

A szabályok szerint a hatóságok akkor változtatnak az óvintézkedésen, ha a kockázati szám egy hétig az alacsonyabb, vagy három napig a magasabb sávba kerül. Csehországban egyébként december 12-ig szükségállapot van érvényben.