Pénzt kér a nézelődésért egy barcelonai bolt a turistáktól

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 11:52

Barcelonában egy történelmi csemegebolt 5 eurós díj bevezetésével vág vissza az üzletet vásárlás nélkül megtöltő turistáknak.

Az Eixample negyedben található, 1898-ban megnyílt Queviures Múrria a spanyol város egyik leghíresebb modernista stílusú üzlete, amely leginkább prémium minőségű élelmiszeripari termékeket árul, például különféle borokat, kézműves húsokat és sajtokat – írta meg az Independent.

Feltűnő homlokzata, eredetiben megmaradt pultja, mahagóni bútorai, 1920-as évekbeli mázas feliratai és hirdetései teszik vonzóvá az üzletet a turisták számára, akik szívesen fényképezkednek és szelfiznek a boltban, de sokan nem feltétlenül vásárolnak.

A csemegeboltot még 1898-ban nyitották meg

Fotó: barcelona.cat

 

A csemegebolt munkatársai már korábban is viccelődtek azzal, hogy el kellene kezdeniük felszámolni díjat azoknak, akik csak azért jönnek be az üzletbe, hogy megcsodálják, de nem szándékoznak pénzt költeni. A vicc most valósággá vált, miután a vezetőség kiakasztott egy táblát, hogy elriassza a csak bámészkodni vágyó turistákat.A táblán azt írják, a nézelődésért öt eurót (kb. 1900 Ft) kell fizetni fejenként. Toni Merino üzletvezető elmondta, hogy jelentősen csökkent azok száma, akik csak egy fényképért térnek be. Hozzátette, hogy nem kértek azoktól pénzt, akik csak be akartak jönni és megnézni valamit, de szerinte nem is ez a lényeg.

Barcelona az elmúlt években számos intézkedést vezetett be a túlzott turizmus elleni küzdelem érdekében. Tavaly nyár óta például azt is szabályozza a városvezetés, hogy mekkora turistacsoportok sétálhatnak a város egyes részein.