Dübörög Romániában a vallási turizmus

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. június 25. 10:07

A Román Ortodox Egyházat (BOR) számos területen az üzleti vállalkozás felé toló Daniel pátriárka egyik kedvence, a Basilica Travel évről évre növeli árbevételét.

A tour operatorként működő egyházi utazási iroda 2017-et 6,57 millió lejes (kb. 1,4 millió euró) árbevétellel zárta, ami 200 ezer euróval több, mint előző esztendőben. Az adómentességet élvező BOR turisztikai vállalkozásának nettó profitja tavaly azonban „csak” százezer euró volt, harmada az egy évvel korábbinak. Hogy a megugró árbevétel miért hozott hivatalosan szembetűnően kisebb profitot, azt a pénzügynek kellene vizsgálnia, ám a BOR ilyen téren is „szent földnek” számít a hatóságoknál.

A Basilica Travel gyakorlatilag kisajátította az országon belüli ortodox egyházi körutakat, zarándoklatokat, a többi utazási iroda pedig csendben visszavonult erről a szegmensről, nem akartak bajuszt akasztani a román állami egyháznak számító BOR-ral.

A Basilica Travel kínálata rendkívül színes, a cég minden megyeszékhelyen nyitott már irodát

Fotó: turizmus.com

A Basilica Travel kínálata rendkívül színes. A mindössze 7-8 euróért kínált Bukarest környéki ortodox templomok, kolostorok látogatásától a 40-50 eurós, kétnapos belföldi zarándoklatokon át a több száz, vagy ezer eurós külföldi utakig Egyiptomba, Jeruzsálembe, Jordániába, Nagy-Britanniától Marokkón át Oroszországig. A cég minden megyeszékhelyen nyitott már irodát, és a turizmus.com információi szerint igyekszenek csírájában elfojtani a vallási turizmusra hajazó konkurenciát.

Az utazási irodát Daniel pátriárka utasítására hozták létre 11 esztendővel ezelőtt. Elmondásuk szerint a saját, egyébként korszerű buszparkkal rendelkező Basilica Travel profitját a BOR saját tévécsatornáinak, könyvkiadóinak, rádiójának fenntartására fordítja.