Amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. március 14. 18:22

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális, regionális és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan.

Az adás szerkesztői – Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsdó és Nagy-Szász István szállodás szakember – hiánypótló jelleggel gyűjtötték össze egy helyre azon információkat, amelyek a fenntarthatósági védjegyekről, tanúsítási eljárásokról és a szabványok rendszeréről tudni érdemes.

Az adás bevezetőjében a műsorvezetők kitérnek az első hazai turisztikai Fenntarthatósági Díj pályázatával, zsűrizésével kapcsolatos tudnivalókra, illetve bemutatják a shortlistára került nyerteseket.

Ezt követően az adás hallgatói megismerkedhetnek a Fenntartható Turisztikai Világtanács, a GSTC munkájával, a szabványügyi szervezet küldetésével, valamint eligazítást kapnak a fenntarthatósági turisztikai szabványok szintjeiről, funkcióiról és kategóriáiról.

Az aktuális epizódból kiderül továbbá a minősítéseket végző tanúsító testületek működési mechanizmusa, nevesítésre kerülnek olyan zöld turisztikai védjegyek, mint a Green Key, a Good Travel Seal, vagy éppen a TourCert. A gyakorlati példákkal gazdagon illusztrált műsorból érdekes összefüggéseket is megismernek az adás hallgatói, osztrák és svájci jó gyakorlatok mellett szlovén és dán példákat is hallhatunk.

A regionális védjegyek közül az EU Ecolabel kerül bemutatásra, míg a nemzeti védjegyek közül a legjobb osztrák gyakorlatnak számító Österreichisches Umweltzeichen keletkezéstörténetét és napi gyakorlati hasznát is megérthetjük.

Az adás rávilágít arra, hogy nemcsak szállodákat, éttermeket, térségeket, hanem rendezvényeket és múzeumokat, illetve termékeket is el lehet látni környezeti fenntarthatósági védjeggyel. Bécs vonatkozásában a fenntartható turisztikai városkártya koncepciója és a visitor economy (látogató-gazdaság) stratégia környezeti célkitűzései is feltárásra kerülnek.

A rengeteg szakmai adatot és dokumentumot felsorakoztató adás aktuális, témába vágó utazási tippekkel és ajánlásokkal is segíti a hallgatók minél intenzívebb ráhangolódását és bevonódását a témára. Megtudhatjuk azt is, hogy miért érdemes megszerezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Zöld Szálloda minősítését, illetve mi hiányzik ahhoz, hogy ez a védjegy is megkaphassa a GSTC akkreditációt?

Az adás második felében a szerkesztők kronológiai és logikai összefüggésekben mutatják be a környezeti fenntarthatósági szabványok mögött meghúzódó hajtóerőket. Az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései mellet az EU Green Deal célrendszere, valamint a fenntarthatósági jelentéseket kikényszerítő CSRD EU-s irányelv és az azon nyugvó magyar „ESG-törvény” részletei és a turisztikai szektorra való kihatása is alaposan feltárásra kerül. Ausztria turisztikai védjegystratégiájának példája kapcsán képet kapunk arról arról is, hogy miért fontos versenyképességi kérdés a megfelelő tanúsítványok melletti elköteleződés.

Szokás szerint a podcast mostani adásából sem hiányoznak a színes történetek, a történelmi összefüggéseket felvillantó érdekes sztorik. További részletek ITT.