75 év után először lesz nő és skót az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál igazgatója

Forrás: MTI

 2022. március 01. 15:03

Először lesz nő és skót az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál (EIF) igazgatója: Nicola Benedetti Grammy-díjas hegedűművész-zeneszerző jövőre veszi át az idén 75 éves rendezvény vezetését.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy hozzájárulhatok az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál hosszú és gazdag történetéhez és Skócia kulturális életéhez. Ezt a fesztivált a megbékélés elvei és a politikai és kulturális törésvonalakon átívelő művészet eszméi alapján hozták létre" - fogalmazott közleményében Nicola Benedetti.

A 34 éves hegedűművész az ír Fergus Linehant váltja az igazgatói poszton, aki 2015-ban szervezte először a rendezvényt. Linehan márciusban hozza nyilvánosságra a 75. évfordulóját ünneplő fesztivál augusztusi programját.

nicolabenedetti

A 34 éves hegedűművész az ír Fergus Linehant váltja az igazgatói poszton, aki 2015-ban szervezte először a rendezvényt

Fotó: Edinburgh International Festival

Hétfőn este a fesztivál szervezői bejelentették, hogy kérésükre Valerij Gergijev orosz karmester, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel baráti kapcsolatban áll, lemondott a fesztivál tiszteletbeli elnöki posztjáról. Mint hozzáfűzték: Edinburgh Kijev testvérvárosa, és a város lakossága iránti együttérzésből, támogatásuk kifejezéseként hozták ezt a döntést.

2020-ban a pandémia miatt története során először csupán egy csokornyi online eseménnyel jelentkezett a fesztivál, tavaly pedig korlátozott nézőszámmal, a produkciók streamelésével tértek vissza.
Benedettinek ugyan nincs tapasztalata nagy művészeti fesztiválok vezetésében, de jelentős hírnevet szerzett művészeti oktatóként és a klasszikus zene nagyköveteként, különösen a fiatalabb zenészek és iskolák körében. 2004-ben elnyerte az Év Fiatal Zenésze díjat a BBC-től. 2017-ben megkapta a királynő zenei kitüntetését, két éve pedig megalapította a Benedetti Barokk Zenekart. Grammy-díját a Wynton Marsalis dzsessztrombitás szerzeményére írt hegedűversenyéért kapta.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kiemelte, hogy különösen azért üdvözli Benedettit, mert ő lesz az első nő, aki valaha is betöltötte ezt a tisztséget. "A skót kulturális élet népszerűsítésében szerzett tapasztalata felbecsülhetetlen értékű lesz a világ közönsége számára, és sok sikert kívánok neki" - idézte a politikust a Guardian online kiadása.