Európai hidak – spanyol kulturális napok a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 06. 12:22

A spanyol kultúra nagyszabású bemutatkozására kerül sor szeptember 17. és 30. között a Müpában, a spanyol nagykövetség és a kulturális intézet szervezésében.

Korábban történt

A Maja köpenyéből című kiállítás a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a spanyol-baszk-katalán művekből válogat. Néhány ritkán szereplő alkotást láthatnak az érdeklődők a Müpában, ingyenesen. Ugyancsak belépődíj nélkül tekinthető meg a Bús donnák című kiállítás a kulturális központ előterében. Julio Romero de Torres bejárta egész Európát allegorikus nőalakokban gazdag képeivel.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Magdalena Kozená spanyol barokk dalokat és flamencót ad elő.

Nem hiányozhat a sok műfajú palettáról a filmművészet sem, mégpedig Pedro Almodóvár: Julieta című 2016-os filmje, mely igazi csemegének számít.

Az új flamenco jellemzi Jorge Parfo művészetét, a virtuóz fuvola- és szaxofonművész a Fesztivál Színházban lép fel szeptember 18-án. A Bernarda Alba háza régi spanyol klasszikus, amely ezúttal a táncdráma, a szcenírozott koncert és a színház egyvelege.

 

Az Üvegteremben szeptember 23-án hangszerbemutató koncert lesz gyerekeknek.

A spanyol világzene legboszorkányosabb kopasz énekesnőjeként titulálja a műsorfüzet Mercedes Peónt, aki a Fesztivál Színházban lép majd fel.

A másik nagy klasszikus, Federico García Lorca sem hiányozhat a programból: az irodalmi estre szeptember 25-én kerül sor a Fesztivál Színházban. A Budapesti Fesztiválzenekar – mint az egyik az eseménysorozat egyik főszereplője – két alkalommal is fellép a spanyol kulturális napok keretében.