Felújítják az Ady-múzeumnak is otthont adó erdélyi Boncza-kastélyt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. április 27. 08:57

Uniós támogatással újítaná fel a Kolozs megyei önkormányzat a csucsai Boncza-kastélyt, ahol Ady Endre élete utolsó éveit töltötte. A felújítás a műemlékvédelmi célok mellett a turisztikai infrastruktúra fejlesztését szolgálja.

A Kolozs megyei döntéshozó testület szerdai ülésén határozott a kastély és melléképületei felújításáról, miután másfél évtizedig tartó pereskedés után, 2020 decemberében a román legfelsőbb bíróság neki ítélte annak tulajdonjogát. A testület a beruházás műszaki és gazdasági mutatóit is jóváhagyta, az összeget áfával együtt 87 millió lejre (csaknem 18 millió euró) becsülte, amire a Regionális Operatív Programnál pályáznak.

A Nagyvárad és Kolozsvár között félúton található Csucsán álló Boncza-kastélyban napjainkban az Octavian Goga román költőnek és egykori kormányfőnek emléket állító múzeum működik; Trianon után ő vásárolta meg a birtokot Ady özvegyétől, Boncza Bertától (Csinszkától).

Az egykori Boncza-kastélyban napjainkban az Octavian Goga román költőről elnevezett múzeum működik

Fotó: Facebook / Muzeul Octavian Goga

A háromévesre tervezett felújítás a főépület mellett az úgynevezett Fehér-házra is kiterjed, melyben a pár lakott és ma az Ady-múzeum van. A birtokon lévő fatemplom és a Goga özvegye által férjének készített mauzóleumot is felújítják, az egykori kastélyparkban tájrendezés zajlik majd – áll az önkormányzat közleményében.

Alin Tise tanácselnök közölte: a felújítás a műemlékvédelmi célok mellett a turisztikai infrastruktúra fejlesztését szolgálja. Vákár István alelnök szerint a beruházás  célja, hogy a kastély hangsúlyosabb helyet kapjon "az Ady Endre emlékét őrző kulturális útvonal térképén". Emlékeztetett, hogy Ady és Csinszka 1915-1917 között lakott a birtokon. 1920-ban Octavian Goga vásárolta meg az ingatlant, és halála után özvegye, Veturia Goga Goga-múzeumot és Ady-kiállítást rendezett be az épületekben. Az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta a birtokot.

Az 1989-es rendszerváltozás után a múzeumokat fenntartó Kolozs megyei önkormányzat tulajdonába került, de 2005-ben a Goga-család oldalági örökösei pert indítottak az adománylevél érvénytelenítését kérve. A 15 évig tartó pereskedésnek a legfelsőbb bíróság ítélete vetett véget.A Boncza-kastély melléképületében nyílt Ady-emlékkiállítást 2014-ben a csucsai múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közötti együttműködés révén, a magyar kormány támogatásával újították fel. Az állandó tárlat Ady Endre és Csinszka kapcsolatát, a Boncza-kastélyt és a családot mutatja be, és Ady Csucsán írt verseinek kéziratai is láthatók.