Franciaország kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben

Forrás: turizmus.com

 2021. július 23. 18:07

A francia nemzetgyűlés megszavazta azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, és kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára.

A szenátorok pénteken kezdik a javaslat megvitatását, amelynek végleges elfogadása a hétvégén várható.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza.

A törvénybe foglalt intézkedéseket egyébként rendelet formájában már a hét elején kihirdette a kormány.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre (vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, nagyobb üzletek, vonatok, kórházak, vásárok, fesztiválok) heves vitát váltott ki.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány.

Heves vitát váltott ki a francia társadalomban, hogy a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre – köztük az éttermekre – kiterjesztik a védettséget igazoló dokumentum használatát

Fotó: 123rf.com

Azoknak az intézményeknek, amelyek nem kérik el a vendégek igazolványát, egyelőre 1500 eurós (540 ezer forint) bírságot kell fizetniük, ennek összege azonban progresszívan növekszik ismételt szabályszegés esetén, s akár 9 ezer euróra is emelkedhet, valamint egy év szabadságvesztéssel is járhat az intézményvezető vagy a tulajdonos számára.Az igazolást megkövetelő helyeken a dolgozóknak is kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás (oltás vagy rendszeres tesztelés), annak hiányában fizetés nélkül fel kell függeszteni a munkaviszonyt. Az igazolást megkövetelő helyeken a maszkviselés nem kötelező, viszont a prefektúrák saját hatáskörben bárhol kötelezővé tehetik, akár kültérben is.

Hétfő óta egyébként tíznapos karanténba kell vonulniuk azoknak, akiknek a koronavírustesztje pozitívnak bizonyult, de a karantén korábban is véget érhet, amennyiben a fertőzött időközben negatív tesztet produkál. A karantén megszegése 750 eurós bírságot von maga után, de halaszthatatlan ügyek intézésére a karantén délelőtt 10 és 12 óra között megszakítható.

A korlátozó intézkedések bevezetését a kormány "a súlyos helyzettel" indokolta, az újonnan fertőzöttek száma ugyanis a hét eleje óta minden nap 20 ezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak. A kórházi mutatók eddig nem emelkedtek, de a hatóságok attól tartanak, hogy augusztus közepén ismét túlterheltek lehetnek az egészségügyi intézmények a delta variáns gyors terjedése miatt. A kormány adatai szerint egyébként az új fertőzötteknek 96 százaléka nem kapott oltást.A korlátozó intézkedések alapvető célja az oltási hajlandóság további növelése: az országban jelenleg naponta csaknem egymillió adagot vesznek fel az emberek, s a szomszédos Spanyolországból és Portugáliából is sokan a dél-franciaországi nyaralóhelyeken kérik a mindenki számára elérhető oltást a felgyorsított kampánynak köszönhetően.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának 58 százaléka, 39 millióan kapták meg a Covid-19 elleni védőoltás legalább egy adagját, 32 millió ember pedig már mindkét vakcinaadagot megkapta.