Franciaország március 14-től felfüggeszti az oltottsági igazolás használatát

Forrás: MTI

 2022. március 03. 16:45

Franciaországban március 14-én, a tömegközlekedési járműveket kivéve, mindenhol megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggeszti az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is.

A védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban, ahogy a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak – jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök a TF1 kereskedelemi televízió híradójában.

"Március 14-től kezdve felfüggesztjük az oltottsági igazolás használatát mindenhol, ahol eddig alkalmaztuk" – mondta a miniszterelnök.

Ugyanezen a napon a kötelező maszkviselés is véget ér mindenhol, ahol még hordani kell (elsősorban a belterekben), kivéve a tömegközlekedési eszközöket.

Kastély Sully-sur-Loire-ban

Fotó: ©scaliger/123rf.com

Az oltottsági igazolás bemutatása jelenleg az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken kötelező a 16 év felettieknek. Maszkot már csak olyan helyeken kell viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem kötelező (üzletek, tömegközlekedési járművek, hivatalok, bíróságok).

"A helyzet javul a közös erőfeszítéseknek és az elrendelt intézkedéseknek köszönhetően. A feltételek adottak ahhoz, hogy tovább enyhítsünk a korlátozásokon" – mondta a kormányfő.

A járványügyi mutatók már egy hónapja javulnak. Az elmúlt héten a naponta feltárt új esetek száma a tizedére csökkent a járvány tetőzése időszakához képest: szerdán például 53 ezer új fertőzöttet regisztráltak, míg egy héttel korábban még több mint 70 ezret.
A kórházakon is csökken a nyomás, de még 2300 ezer súlyos beteg fekszik az intenzív osztályokon. A járvány szövődményeiben az elmúlt két évben több mint 138 ezren vesztették életüket.