Lengyelország a legtöbb korlátozást feloldja márciustól

Forrás: turizmus.com

 2022. február 25. 13:58

Lengyelország a maszkviselési kötelezettség és a koronavírus-fertőzöttek kötelező karanténja kivételével eltörli az országon belüli járványügyi korlátozásokat. A beutazásra vonatkozó Covid-szabályok nem változnak.

Lengyelországban továbbra is annyian halnak meg koronavírusban, mint szinte sehol másutt Európában. Ennek ellenére a kormány úgy döntött, hogy majdnem minden korlátozást felold – írja a fvw.de.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter az új fertőzések számának folyamatos csökkenésével indokolta a döntést. A korlátozásokat március 1-jétől törlik el.

Az éttermekben, szállodákban és szabadidős létesítményekben nem lesznek többé létszámkorlátozások. A maszkviselési kötelezettség a belső terekben és a tömegközlekedési eszközökön megmarad, és az is, hogy a koronavírussal megfertőződött személyeknek karanténban kell eltölteniük hét napot.

Lengyelországban is folyamatosan csökken az új fertőzések száma

Fotó: 123rf.com

A mintegy 38 milliós lakosú Lengyelországban napi több mint 20 ezer új fertőzést jelentettek az elmúlt napokban. A koronavírussal összefüggő halálozások száma 300 és 400 között van naponta.

Arra a kérdésre, hogy a halálesetek magas számára tekintettel helyénvaló-e a korlátozások feloldása, Mateusz Morawiecki államfő azt nyilatkozta, hogy azokban az EU-tagállamokban, amelyekben a lengyelországihoz hasonlóan alakul a járvány, szintén lazítanak a szabályokon.

A beutazási korlátozások azonban elővigyázatosságból változatlanok maradnak. Azaz az országba történő belépéshez 12 év felett igazolni kell a teljes körű beoltottságot, vagy a hat hónapon belüli átesettséget a Covid-19 vírusfertőzésen, vagy fel kell mutatni egy 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet. Lengyelország csak az EU által elfogadott oltóanyagokat ismeri el (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson, Moderna, Novavax). A részletes beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők le.