Goriziai napok az Olasz Kultúrintézetben

 2010. október 03. 13:00

Az I. világháborúban sok ezer olasz és magyar katona harcolt egymással, de a majd száz évnyi idő elmosta az ellentéteket és ma már a hajdani harcok színhelyei, emlékművei mindkét ország számára turisztikai látnivalókká szelídültek. Október 4. és 7. között turisztikai, gazdasági és történelmi konferenciák, fotókiállítások és üzleti találkozók alkotják a gazdagnak ígérkező programot, amint arról az Olasz Kultúrintézetben beszámoltak az itáliai megye vezetői.

André Kertész, a világhírű magyar fotóművész kevéssé ismert fotóiból, valamint Nagy Zoltán képeiből nyílik kiállítás október 4-én a Kultúrintézetben. A megnyitót követően Roberta Demartin, az olasz megye alelnöke beszél a Carso 2014+  történelmi és környezeti, értékmentési projektről. Kedden a Budapesti Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban történelmi konferencia kezdődik a Monte San Michelén elesett magyar és olasz katonák emlékére, akik „testvérekké lettek a halálban”.
Csütörtökön a turizmusé és a gazdaságé a főszerep: bemutatják a gazdag gradói turisztikai kínálatot és előadás hangzik el a helyi borok eredetvédelméről.
Amint Gino Maniacco megyei tanácsos a Turizmus Panoráma Bulletinnek elmondta, a megye bevételének több mint negyede származik a turizmusból, főleg a gradói tengerparti nyaralások révén. A turisztikai választékot azonban bővíteni akarják, amihez 5 millió eurónyi támogatást kaptak. Ebből megújulnak majd a történelmi emlékhelyek és a szolgáltatások. A helyi kisebb, tematikus múzeumokat és a háborús helyszíneket ma már szervezett túra keretében is be tudják mutatni az érdeklődőknek. Főleg azok szoktak ide ellátogatni – és sok száz ilyen magyar család létezik – akiknek rokonai ezen a tájon estek el, vagy itt voltak hadifogságban.