Hollandia szigorítja a beutazási szabályokat

Forrás: MTI

 2021. július 26. 19:36

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba.

Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn kijelentette: mindenkinek, aki Hollandiába szeretne utazni, már indulása előtt bizonyítania kell, hogy nem fertőzött koronavírussal.

Azoknak, akik nem teljesen beoltottak a koronavírus ellen, 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell rendelkezniük vagy antigéntesztet kell készíttetniük legfeljebb 24 órával a hollandiai indulásuk előtt. A beutazásra vonatkozó szabályok a holland és a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek.
A holland sajtó tájékoztatása szerint a szabály mostanáig az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és Spanyolországból beutazók esetében volt érvényes, augusztus 8-tól azonban az összes unión belül utazót érinteni fogja. A megfelelő dokumentációval nem rendelkezőkre 95 eurós pénzbírságot szabnak ki.

Amint arról korábban beszámoltunk, Hollandia jelenleg azon kevés országok egyike, ahova a magyar állampolgárok koronavírusteszt és oltási igazolás nélkül, tehát mindenfajta korlátozás nélkül utazhatnak be. Magyarországot július 1-jétől Hollandia a zöld (biztonságos, utazásra javasolt) kategóriába sorolta.

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter közölte, az új szabály hozzájárulhat a koronavírus újabb hullámának megakadályozásához. A miniszter azt javasolta: mindenki, aki külföldi utazásról tér vissza Hollandiába, csináltasson koronavírustesztet függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem, ugyanis – mint fogalmazott – "az utazók a bőröndjükben is hazahozhatják a vírust".

Augusztus 8-tól mindenkinek, aki Hollandiába utazik, már az indulás előtt bizonyítania kell, hogy nem fertőzött koronavírussal

Fotó: 123rf.com

A holland kormányfő bejelentette azt is, hogy keddtől eltörlik azt a szabályt, amely a Hollandiából a járványügyi szempontból magas kockázatú uniós országokba történő, nem feltétlenül szükséges utazások elkerülésére figyelmeztetett. Jelenleg nem ajánlott Hollandiából turisztikai célú utazást tenni egyebek mellett Spanyolországba, Portugáliába és Ciprusra.

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint az új koronavírus-fertőzések több mint három hete tartó emelkedése megtorpant. Az átlagos napi tízezret is meghaladó fertőzésszám a múlt hét végén kilencezer, majd hétfőn hatezer alá csökkent. Hétnapos viszonylatban az új fertőzések átlagos száma 5775, ami 43 százalékkal marad el az előző időszak átlagától. Az elmúlt 24 órában pedig 3914 embernek volt pozitív a koronavírus-teszt eredménye Hollandiában.

Mark Rutte holland miniszterelnök ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a javuló tendencia ellenére a koronavírus-helyzet továbbra is aggasztó az országban, ugyanis a kórházi ápolások száma egy hetes viszonylatban mintegy 60 százalékos növekedést mutat. Jelentések szerint a holland kórházakban jelenleg 577 beteget kezeltek koronavírussal, közülük 140 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Az utóbbi adatok 6, illetve 44 százalékkal emelkedtek 24 óra alatt.