Ingyenes családi programok és Múzeumutca+ is lesz Pécsen a hétvégén

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. augusztus 15. 15:45

Számos ingyenes családi programmal – köztük bábjátékkal, táncbemutatóval, koncerttel – várják a pécsi városi ünnepség résztvevőit augusztus 20-án. A Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek pedig egész hétvégén kulturális és gasztrokalandokra csábítanak.

A pécsi ünnepi programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. keddi közleményében azt írta: az események már délelőtt elkezdődnek a pécsi dóm közelében, a Sétatéren A kővé vált lakodalmas menet című bábjáték bemutatásával.

A MaCseK pajtaszín előadása mellett ezen a helyszínen a délutáni órákban a Tárkány Művek zenekar ad koncertet, a város főterén pedig pécsi tánccsoportok tartanak bemutatót. A Széchenyi téren ezután a Csángálló zenekar játszik.

A kenyéráldás ceremóniája délután öt órakor kezdődik a Sétatéren, majd a pécsi székesegyházban tartanak ünnepi szentmisét.

Az este további részében a Széchenyi téren este hattól a Voisingers lép fel, majd tíztől az Ed Philips & The Memphis Patrol tart rockabilly partyt, míg a Sétatéren nyolc órától Szabó Balázs Bandája lép színpadra.

A Bóbita Bábszínház óriásbábjaival is találkozhatunk a pécsi hétvégén

Fotó: Janus Pannonius Múzeum

Idén is lesz Múzeumutca+

Az augusztus 20-i hétvégén a Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek idén is könnyed társasági életre, kulturális és gasztrokalandokra csábítanak. Az eseményen helyi vendéglősök, borászok, kistermelők ízei, DJ-k, bárzongoristák, zenészek hangjai és sok-sok program vidámsága keveredik a múzeumokban és az udvarokban.

Tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom is belakja a Káptalan utcát, ahol a múzeumi kiállítások meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával tekinthetők meg ezen a hétvégén.

Ilyen ráadás például a többfajta grátisz tárlatvezetés, amelyek során az alkotók életére fűzve merülhetünk el jobban Zsolnay, Vasarely és Csontváry művészetében. Utóbbi festőzsenink és képei egyik megismertetője Szabó Sipos Barnabás színművész lesz, aki aznap Hamvas Béla A bor filozófiája című írásának – a Trió Enigma zenéjével és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület boraival kísérve – külön estet is szentel.

Meghallgathatjuk Hobót, a Kállai-Ökrös duó örömzenélését, latintáncot tanulhatunk, a város független zenei és kreatív színterének szereplői is megmutatják dolgaikat egymásnak és az érdeklődőknek, és itt debütál az első pécsi hangszer- és zenei bolhapiac is.

Már a nyitány látványos lesz, ahogy a Bóbita Bábszínház óriásbábjai zenekari kísérettel vonulnak be a Széchenyi térről a Múzeumutcába. A résztvevők bűvészbe is botolhatnak, a bátrabbak magukról karikatúrát készíttethetnek, de római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó kézműves foglalkozásokon és interaktív ősmaradvány-bemutatón is részt vehetünk. A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhetünk alá, egy kerékpáros kirándulás során pedig régész vezetésével Pécs belvárosának múltját ismerhetjük meg. Feltárulnak a múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

Pénteken a JPM Csontváry Múzeum földszintjén megnyílik a mohácsi ezüstérmeleletet bemutató új időszakos tárlat, és egy kültéri kiállítással a Magyar Géniusz Program is bemutatkozik.

A rendezvény látogatása ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek, illetve jegyvásárlás mellett vehetők igénybe.