Japán életérzés a pesti füvészkertben

Forrás: turizmus.com

 2016. április 05. 12:45

Alig két héttel azután, hogy Japánban hivatalosan is bejelentették a sakura kezdetét, Magyarországon is virágzásnak indultak a cseresznyefák. A gyönyörű természeti jelenség megfigyelését az ELTE Füvészkertjében a japán kultúrát bemutató programokkal színesítik.

Japánban a legszebb időszak kétségkívül a tavasz beköszönte, a sakura március közepétől májusig tart, ám szerencsére nem csak a szigetország lakói gyönyörködhetnek a virágzó cseresznyefák látványában. A jó időnek köszönhetően immár Magyarországon is kezdetét vette a virágzás, mely megfigyelhető az ELTE Füvészkertjében, ahol a cseresznyefák alatt minden évben megrendezik a sakura ünnepet.

Idén a Japánspecialista utazási iroda is csatlakozik a „magyar hanamihoz", amelyen a piknikezéshez a Füvészkerttel közösen számtalan, a japán kultúrát bemutató programot kínál, így bárki részt vehet például a gasztronómiai workshopon vagy manga- és animefoglalkozásokon, illetve kipróbálhatja a kokeshi baba készítést és a hagyományos japán íjászatot, valamint kardvívást.

 

A sakura ünnepet a következő két hétvégén, április 9–10-én, valamint 16–17-én rendezik meg, 9 és 17 óra között. A szervezők célja, hogy egy jó hangulatú, kellemes hanami piknik keretében hozzák közelebb a japán kultúrát a magyar közönséghez.

E természeti jelenség ünneplése csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. A hanami, azaz a virágnézés során Japánban a családok és a barátok megpakolják piknikkosaraikat, majd kivonulnak a parkokba vagy a folyópartra, hogy gyakran éjszakákba nyúló virágnézésbe és mulatozásba kezdjenek.