Kétszázmillióból fejlesztik a Munkácsy Múzeumot

Forrás: turizmus.com

 2016. november 21. 18:26

Kétszázmillió forintot fordítanak a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum fejlesztésére, amelynek keretében az intézmény két épületének összekapcsolásával egy új kiállító- és közösségi fogadóteret hoznak létre.

Fotó: Wikimedia Commons

A Munkácsy Mihály Múzeum központi egysége jelenleg két különálló épületben, a Széchenyi utca 7. és a Széchenyi utca 9. szám alatt funkcionál. Ez az állapot kezdetek óta számos problémát okozott az intézmény üzemeltetésében – áll a békéscsabai önkormányzat közleményében.

Opauszki Zoltán, az önkormányzat fejlesztési tanácsadója elmondta, hogy a beruházás az önkormányzat uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) terhére valósul meg, a kivitelezés pedig várhatóan 2017 közepétől egy éven át tart majd.

Az újonnan kialakított tér kiállító- és közösségi fogadótérként is hasznosítható lesz, ami a 21. századi muzeológiai követelményeknek is eleget tesz – tudta meg az MTI. A zárt fogadótér azt is biztosítja, hogy a jelenleg az udvaron, szabadtéren megtartott kisebb zenés rendezvények is belülre kerülhetnek. A múzeum előtti tér, amely jelenleg kerítéssel van elválasztva az utca frontjától, részlegesen kinyílik, és az így kialakult térben a környezet parkosítása is lehetővé válik.

Az épületek közötti teret teljes szélességében, a műemlék épület teljes hosszában beépítik. A bővítés padlószintjét a társasházhoz tartozó épületrész padlószintjéhez igazítják, a műemlék épület mélyebb alagsori szintjére belső rámpán át lehet majd lejutni, de a múzeum belső akadálymentes közlekedése is megvalósul a szintek közötti lépcsőház átalakításával és a lift áthelyezésével.

A belső átalakítások során az alagsorban elbontják a fölösleges válaszfalakat, amelyekkel visszaállítható az eredeti állapot és nagyobb kiállítótér hozható létre.

Az új épületrész viszonylag nagy alapterületű lesz, így a teteje, ahova belső lépcső vezet majd fel, alkalmas lesz szabadtéri kiállítások megrendezésére is, illetve részben zöldterületként funkcionál majd.