A Sebes-Körös élővilága lesz hamarosan Körösladány egyik fő attrakciója

Forrás: MTI

 2023. december 05. 10:06

Több mint 660 millió forintból indított fejlesztéseket a Békés vármegyei Körösladány önkormányzata. A támogatásokat a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) Pluszból nyerték el.

A 2025. február végéig zajló fejlesztéssel vízitúra táborhelyet és csónaktároló öblöt alakítanak ki; a projekt célja a Sebes-Körös élővilágának bemutatását lehetővé tevő vízitúrák (kajak-kenu) és az aktív turizmushoz, horgászathoz kapcsolódó alap infrastruktúra kiépítése.

Kajak-kenu kikötőt, csónaktárolót és sólyapályát hoznak létre; Kardos Károly polgármester elmondta, remélik, hogy a vízjogi létesítési engedélyt még most decemberben megkapják, utána írható ki a közbeszerzés.

Fejlesztik a Sebes-Körös élővilága köré szervezhető aktív turizmust Körösladányban

Fotó: Facebook

Felhasználták az elnyert legnagyobb támogatási összeget, 250 millió forintot is, ebből felújították a 47-es számú főút melletti kerékpárutat több mint két kilométeren, és egy rövid, 282 méteres szakaszon járdával egybeépített új kerékpárutat építettek. „Ezzel az összes belterületi kerékpárút vagy új, vagy a közelmúltban lett felújítva” – hangsúlyozta Kardos Károly.

Egy másik, a Vidékfejlesztési Alapból elnyert 100 millió forintos támogatásból – amely mellé további 100 millió saját erőt tettek – új termelői piacteret alakítottak ki fedett árusítóhelyekkel, ahol rossz idő esetén is lehet árulni; két üzlethelyiséggel, vizesblokkokkal. A beruházás elkészült, az engedélyekre várnak, az árusok várhatóan januárban vehetik birtokba az új piacteret.