Különleges látványelemekkel bővítik az Aquincumi Múzeum attrakcióit

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. január 27. 13:55

A BTM Aquincumi Múzeum és a III. kerületi önkormányzat együttműködésében elindult „Az Óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című projekt kivitelezése.

A projekt négy helyszínen valósul meg, és tartalmazza a BTM Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, Aquincum és a pannóniai limes témájú, állandó kiállítás létrehozását, továbbá interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában – tudatta a múzeum.

A projektben a különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme valósul meg, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. Az új elem létrehozásának célja, hogy szöveges információkat közvetítsen a római városról a látogatóknak, valamint, hogy a Dunakanyarba tartó turisták érdeklődését is felkeltse.

A múzeum egyik kiállítótere

Fotó: facebook.com/Aquincum.Museum

A múzeum főépületében a limest védő, Aquincumban állomásozott római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre.

A látogatóbarát fejlesztés lehetővé teszi, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon – áll a közleményben.

A III. kerületi önkormányzattal közös projekt célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a kerület római kori műemlékeit, ezért a Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál és a Kórház utcai keleti táborkapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek ki.

Ezekhez készült egy a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerszív AR mobilapplikáció is.

A várhatóan 2023 végére elkészülő – s az Európai Unió 385 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló – beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további két munkahelyet teremt a pályázat keretében.

Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park 2022. február 14-ig zárva tart, jelenleg virtuális túra keretében barangolhatjuk be.