Magyarország vár: A Kiskunságba hív Petőfi

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 30. 16:28

Születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy bejárjuk azokat a helyeket, ahol Petői Sándor megfordult. Gyermek- és fiatal éveinek kiskunsági állomásain akár a költő kedvenc ételei is megkóstolhatók.

Kiskőrösi emlékek

Hol máshol kezdhetnénk a Petőfi-kultusz nyomába eredni, mint a kiskőrösi szülőházban, amely 1880 óta folyamatosan látogatható, és Magyarország első irodalmi emlékháza. Kis területen tobzódnak az emlékek, értékek, például a hírességek kőbe vésett aláírásai a falon, a versautomata, vagy a Petőfi verseit idegen nyelvekre fordítók szoborparkja, amely egyedülálló a világon.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a költőt megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színésszel

Fotó: Petőfi200

Az autentikusan berendezett szülőházban ma is látható a család bútorai közül az almárium és az ágy, apja nyitott vándorládájában pedig családi dokumentumok vehetők szemügyre.

Minden korosztály számára ajánljuk a János Vitéz Látogatóközpontot, ahol egy mesés labirintuson kell átjutnia gyermeknek, felnőttnek, miközben felelevenednek előttük Petőfi híres elbeszélő költeményének egyes fejezetei.

János Vitéz Látogatóközpont

Fotó: Vajk Brigitta

Az interaktív színterek között a látogató átélheti a történet meghatározó pillanatait: a harcot az óriásokkal, a nyáj őrzését Kukorica Jancsival, végül pedig Tündérország káprázatos tájaira is eljuthat.

 

Dunavecse és Szalkszentmárton

Dunavecse egyik fő nevezetessége a Petőfi Múzeum, amely elsősorban helytörténeti múzeum, de egy korhű emlékszobát is berendeztek benne. Ebben az épületben működött Petőfi Sándor apjának, Petrovics Istvánnak a mészárszéke1841 és 1844 között. A hosszú távollét utáni hazatérést és a családi otthonba való betoppanást idézi föl a magyar líra egyik legszebb költeménye, a Füstbe ment terv.

Szalkszentmártonban is emlékház idézi meg a család ott töltött éveit, berendezett konyha, szobák és pince látogatható, valamint egy hatalmas udvar árnyékos terasszal.

 

A költő kedvencei

Petőfi kedvenc ételeiről legendák sorát hallhatjuk a Kiskunságban, ám az biztos, hogy a székelykáposzta-leves az élen állt, ezt a Kecskeméti Csárdában főzik. A Szalkszentmártoni Emlékházban csoportoknak és rendezvények alkalmával begyújtják a költő édesanyjának, Hrúz Máriának a kemencéjét, hogy langallót vagy görhönyt süssenek.

Szalkszentmártonban az eredeti konyhában készül a kenyérlángos

Fotó: Petőfi200

Soltvadkerten a Korona Cukrászdában készül a Petőfi ihlette, kávés Pilvax-szelet, és ha Bács-Kiskun vármegyében járnak, keressék a Pilvax kávélikőrt is, amely a kétszáz éves jubileumra készült.

TÚRATIPPEK

Az emlékév alkalmából a Kiskunsági Nemzeti Parkban vezetett kirándulásokon lehet felfedezni a Petőfi által hőn szeretett és költeményeiben sokszor megidézett „alföldi rónaságot":

Szeptember 2. Gomba- és gyógynövényismereti túra Bugacon
Szeptember 2. Szarvasbőgés az Őrjegben
Szeptember 16. Őszi kikericstúra a Kiskőrösi Turjánosban
Szeptember 23. Őszi fények – A homokbuckák élővilágának őszi arca

Infó: knp.hu/programok


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: