Megszépült a 15. századi óföldeáki erődtemplom

Forrás: MTI

 2020. szeptember 28. 13:11

Hálaadó szentmise keretében átadták és megáldották vasárnap a felújított óföldeáki erődtemplomot, az Alföld egyetlen olyan templomát, amely vizesárokkal körülvett dombon áll.

A 15. századi műemlék renoválására tavaly nyert 83,5 millió forintos támogatást a Szeged-Csanádi egyházmegye. A márciusban kezdődő munkálatoknak köszönhetően elkészült a vizesárok fölötti új fahíd, megvalósult a teljes külső felújítás: szigetelték a falakat, kifestették a homlokzatot, kijavították a tetőt és a torony faszerkezetét, és kiépült a csapadékvíz-elvezető rendszer.

A belső felújítások során korszerűsödött a liturgikus tér elektromos hálózata, új, energiatakarékos lámpákat szereltek fel, valamint elkészült a kamerarendszer. Restaurálták a templom ólomüvegeit, kijavították a vakolat hibáit, újrafestették a belső teret és a nyílászárókat.

Az Alföld egyetlen olyan temploma, amely vizesárokkal körülvett dombon áll

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a hálaadó szentmisén azt kívánta, hogy a kőből és téglából épült, felújított templom segítse az óföldeákiakat abban, hogy személyes kapcsolatuk legyen Krisztussal, és közösségé forrjanak össze – tudósított az MTI.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, bár ezen a helyen már korábban is állhatott templom, mai formájában a 15. század második felében, Hunyadi Mátyás uralkodásának időszakában emelték. Hozzátette: talán nem véletlen, hogy az óföldeáki templom újjáépítése a Mátyás-kultusz újjáéledése idején, az 1920-as években történt meg.

A középkori földeáki templomról a legfontosabb írott adat 1429-ből, egy V. Márton pápa által kiadott bullából származik, és az épületet a 16. századtól több kéziratos és nyomtatott térkép is ábrázolja. Az egykori Árpád-kori templom helyén a 15. században emelték – a zömében máig fennmaradt – gótikus épületet.

Belülről is megújult az óföldeáki erődtemplom. A képen Lázár János, a térség országgyűlési képviselője (j) és felesége (b), valamint Simonné Sinkó Erika polgármester (k)

Fotó: MTI / Rosta Tibor

A templomot kissé szabálytalan alakú 24-26-szor 38 méteres erődítés vette körbe, a falakon kívül pedig 2,5-3 méter mély árok futott. Az épületet a sáncárkon átvezető fahídon közelíthették meg. A harangtorony 12-15, a kaputorony 12-18 méteres volt, ezekből Makóig, Vásárhelyig vagy akár Szegedig is elláthattak az őrszemek.