Megújult Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori temploma

Forrás: MTI

 2020. szeptember 14. 10:16

A Szatmár megyei Ákoson (Acas) felújítás után felszentelték Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori román stílusú bazilikáját.

A templom a középkori Ákos nemzetség családi monostoraként épült a 12. században, és máig megőrizte eredeti alakját. A templomot a 16. század második felétől a reformátusok használják.

A templom felújítására az Európai Uniótól nyert támogatást a református egyház és Szatmár megye önkormányzata 2017-ben. A felújítás 2,3 millió lejes (165 millió forint) összköltségének csupán két százalékát kellett saját forrásokból biztosítani. A pályázati forrásból nem finanszírozható munkálatok költségeit a magyar kormány fedezte egy 15 millió forintos támogatással.

Ákoson található Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori román stílusú bazilikája

Fotó: temple-tour.eu

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára az egész magyar művelődéstörténet kiválóságának nevezte az ákosi templomot.

Pataki Csaba, Szatmár megye önkormányzatának RMDSZ-es elnöke a megye legrégebbi épületeként említette a templomot, s mint mondta: „Egy dolog nem változott benne: 800 éve magyarul dicsérik a falai között az Istent”.

Dobai Zoltán lelkész a felszenteléskor kijelentette: a templomot évtizedekre, talán évszázadokra sikerült megmenteni az utókor számára.

A csaknem kétezer lakosú Ákoson a lakosok 43 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson, a magyarok túlnyomó többsége református vallású.