Koltón felavatták a megújult Teleki-kastélyt

Forrás: HVG/MTI

 2020. szeptember 07. 11:30

Az erdélyi Koltón vasárnap felavatták az európai uniós forrásokból felújított Teleki-kastélyt, melyben 1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte.

Mint azt a Krónika erdélyi magyar napilap írja, az 1760-ban épült kastély felújítására a helyi önkormányzat nyert 2017-ben másfél millió eurós támogatást. A kastélypark fősétányának a megújítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Felső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi-múzeum műtárgyait állították ki.

1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte itt

Fotó: Facebook/ Teleki kastély-Petőfi Sándor múzeum, Koltó

Amint a rendezvényen bejelentették: az év végéig készül el az állandó kiállítás, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

A Krónika Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének a szavait idézte, aki elmondta: ritkán találkozott olyan romániai EU-s projekttel, amelyik ennyire tökéletesre sikeredett volna. Az épület felújítását tervező Stefan Pascuti építész felidézte: volt olyan időszak, amikor Csendes Lajos polgármesteren kívül senki nem hitt abban, hogy megújulhat a kastély. A polgármesternek és az építőknek az egykori tulajdonos Teleki család leszármazottja, Galántai Zsombor is köszönetet mondott.

A ceremónia keretében kopjafát állítottak a kastélyparkban azoknak a helybélieknek, akik a kommunista diktatúra idején – míg a kastélyban a mezőgazdasági termelőszövetkezet rendezkedett be – gondoskodtak arról, hogy az épületben Petőfi-emlékszoba legyen, és ezzel éltették tovább a koltói Petőfi-kultuszt.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen ez a Palócföld!

2019. október 24.