Mennyire vonzóak a világörökségi helyszínek?

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 03. 12:05

Azok számíthatnak nagy érdeklődésre, amelyek környékén van elég nívós szálláshely, és amelyek kiegészülnek egyéb attrakcióval, a kávézóktól a bolhapiacig.

Tizenöt svédországi világörökségi helyszínt körbejárva – amelyek között akad régi, a műveléssel félbehagyott művelésű bánya, barlangok, hegyek, nemzeti parkok, erdők, egyes népcsoportok által lakott régiók vagy kastélyok – az alltomresor.se  arra a következtetésre jutott, hogy még az országon belül sem eléggé ismert mindegyik attrakció, aminek oka lehet a nehéz megközelíthetőség vagy a marketing hiánya. Más célcsoportoknak lehet érdekes például Laponia, azaz Lappföld, és másoknak a drottningholmi királyi kastély, ami szinte minden ajándéktárgyon vagy képeslapon szerepel.

Az egyik svéd világörökségi helyszín, a Lappföld

Fotó: https://whc.unesco.org/Vincent Ho Hou Chiu

Az UNESCO természetesen nem turisztikai okok miatt nyilvánít védett területnek egy-egy kiválasztott helyszínt. A világörökségi helyek magas természeti vagy kulturális értékekkel rendelkeznek, és elsősorban a tudatos turisták körében népszerűek. A tendencia az – állapítja meg az online magazin – hogy ezek egyre nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, hiszen őrzik az emberiség közös örökségét, és általuk betekinthetünk a természeti kincsek kialakulásába, a föld és az emberiség történelmébe. Ugyanakkor nem cél mindenekfelett a látogatottság növelése mert ez egyes világörökségi helyszínek esetében már árt a védett értékeknek.

Kapcsolódó cikkek