Monostori millennium turisztikai fejlesztésekkel

Szerző: Győrffy Árpád

Forrás: turizmus.com

 2018. március 26. 11:46

Jelentős fejlesztésekkel, köztük a turisztikai szolgáltatások bővítésével lép fennállásnak második évezredébe a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor.

Az egykori remeteközösséget Szent István király alapította 1018-ban a Bajorországból érkezett Szent Günter vezetésével. A Bakony egyik völgyében élő remetékhez 1023 körül csatlakozott a később vértanúságot szenvedett Szent Gellért is.

Spányi Antal püspök (középen) elhelyezi az ereklyét a templom padozatában kialakított márvány tartóba - jobbra tőle Halmosi Ábel OSB perjel és Várszegi Asztrik, a Magyar Bencés Kongregáció korábbi főapátja

 

A millenniumi megemlékezés egyik kiemelkedő eseményeként szombaton egy üvegkapszulába zárt ereklyét, Szent Gellért lábszárcsontjának egy darabját helyeztek el a monostor felújítás alatt lévő barokk templomának leendő oltára alá. Az ereklyét Spányi Antal székesfehérvári püspök adományozta a bakonybéli szerzetes közösségnek a náluk őrzött ereklyéből.

A millenniumi évben valósul meg egy 1,4 milliárdos fejlesztés, aminek keretében megújul a monostor temploma és a bencés szellemiséghez igazodva a kor turisztikai igényeinek megfelelő élményalapú vallási és zarándokturisztikai attrakciót alakítanak ki. A jövőben a látogatók tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhetnek a monostor és a környék termékeivel, szolgáltatásaival. Átláthatóbb módon válnak elérhetővé az új és megújuló attrakciók, mint a kóstolótér, az ajándékbolt, a kávézó vagy a gyógynövényszárító padlás.

A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló-bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épületszárnyban várják majd a látogatókat, ahol ezentúl látványműhelyként funkcionálnak. Megújul az épületek által közrefogott zarándokpihenő, valamint a turistaudvar tere is átalakul, rendezettebb lesz. Az egykori magtárépületben és annak kibővítésében kap helyet a monostor ezer éves történetét bemutató új kiállítás, ahol eredeti műtárgyak, egyedi épített installációk, tablók és érintőképernyős terminálok segítségével elevenedik meg a bakonybéli monostor ezer éves történelme, illetve vetítés keretében ismerhető meg a ma itt élő bencések élete.

A közösségi élet támogatása érdekében a monostorral szemben közösségi ház épül, ahol iskolai csoportok, baráti társaságok, illetve a monostor vendégei részére különböző foglalkozások, rendezvények valósíthatók meg. Megújul a monostor előtti Szent Gellért tér és megvalósul egy energiafészer is.

Halmosi Ábel OSB perjel, a bakonybéli szerzetesi közösség vezetője

Fotók: Győrffy Árpád

 

A turisztikai szolgáltatások céljairól, a szerzetesi élethez való kapcsolódásáról a monostor vezetőjét, Halmosi Ábel OSB perjelt kérdeztük.

- A monostor turisztikai szolgáltatásai is a szerzetesi élet részei. A termékeinkről az a hitvallásunk, hogy olyan szellemi, vagy fizikailag is megragadható dolgokat hozunk létre, amelyek valamilyen formában az emberek testi, lelki jólétét szolgálják. Ez igaz a gyógynövényeinkre, amik az egészséget szolgálják, igaz azokra a termékekre is, amelyek a műtárgymásoló műhelyünkben készülnek, hisz a spirituális életet szolgálják, vagy egyszerűen csak gyönyörködtetnek. Igaz ez a gasztronómiai termékeinkre, a csokoládéinkra, likőrjeinkre és a sörökre, és igaz arra is, hogy a turistákat olyan programmal fogadjuk, amellyel a kulturális örökséget, a spirituális és természeti örökséget mutatjuk be, hogy ezzel gazdagítsuk lelkileg a Bakonybélbe érkezőket. Tehát mind azt szolgálja, hogy valamilyen módon a jólétüket elősegítsük.

- Mennyire üzlet ez a munka?

- Szent Benedek azt írja, hogy amennyiben lehet, a szerzetesek a saját munkájukból éljenek meg. A monostorunk alapvetően egy nonprofit intézmény, ami a spirituális és hitéleti munkával foglalkozik, de van egy vállalkozási szféra is, ami ennek az anyagi alapjait kívánja megteremteni. A vállalkozásaink, és a köztük fontos szerepet betöltő turisztikai szolgáltatásoknak célja az is, hogy valamiféle bevételt termeljen magunk és épületeink fenntartására. De ennél a munkánál sem az a fő cél, hogy pénzt keressünk vele, hanem hogy adjunk vele valamit az embereknek.

- Mennyire szerepel a szándékaik között a „térítés”?

- A turisztikai tevékenységünkkel nem akarunk megtéríteni senkit. Természetesen szívesen fogadjuk és segítjük mindazokat, akikben van nyitottság, keresés Isten iránt, de ugyanígy szívesen fogadjuk azokat is, akik nem hívők, akik nem vallási okokkal, célokkal jönnek, hanem a kulturális, vagy a természet szépségei iránti érdeklődésből jönnek.

- Egy húsz férőhelyes szálláshelyet is működtetnek. Ez hitéleti célra szolgál, vagy normál turistaszállóként működik?

- Szívesen fogadunk minden szállóvendéget. Annyit kérünk, hogy tartsák tiszteletbe a monostor szerzetesi jellegét, tehát hangos mulatozó társaságot nem tudunk fogadni, de egyénként nincs megkötés.

- Vannak olyan monostorok, ahol bentlakásos lelki programokat szerveznek. Önök terveznek ilyeneket?

- Ha ilyen igény felmerül, szívesen biztosítunk helyet ilyen programokhoz akár egyénileg, akár csoportosan érdeklődőknek. Ha van hozzá kapacitásunk, akkor lelki gyakorlatokat is tudunk tartani. Most erre nem nagyon van lehetőség a templom felújítása miatt.

- A templom felújítása és a többi fejlesztés miatt az idén korlátozottan tudják csak biztosítani a turisztikai szolgáltatásokat. Mikorra várható a munkák befejezése?

- A templomszentelést október 20-ára tervezzük, és október vége az első ütembe tartozó más fejlesztések elkészültének is. További ütemekben készül el a föld és napenergia felhasználására épülő energiaközpont, a közösségi ház és a monostor előtti tér felújítása. Ezeket is szeretnénk ebben az évben befejezni, de átcsúszhat a jövő év elejére.

Kapcsolódó cikkek

Marriott épül Pannonhalmán

2017. december 07.