Montenegró új turisztikai stratégiát fogadott el

Forrás: turizmus.com

 2022. március 18. 16:25

Montenegró kormánya elfogadta a "Turisztikai stratégiát és cselekvési tervet 2025-ig". Ez az átfogó dokumentum összegzi a montenegrói turizmus célkitűzéseit a következő években várható fejlesztésekre.

A projektet a World Tourism Network (WTN) vezetője, a Tourism Hero díjas Aleksandra Gardasevic-Slavuljica koordinálja. "A célunk az, hogy hatalmas változást érjünk el az országunk turizmusának fejlődésében" – mondta az eTurboNewsnak.

"Ez az első alkalom, hogy egy ilyen projekt házon belül, tanácsadó cégek és szakértők bevonása nélkül készül el. Olyan modern turisztikai trendeket tartalmaz, amelyek összhangban vannak a négy turisztikai SDG-vel (Fenntartható Fejlődési Célok). A projektet jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (ERBD), a Világbank és az UNWTO támogatja.

Aleksandra Gardasevic-Slavuljica 2020 eleje óta vezető szerepet tölt be a turizmus újjáépítéséről szóló vitában a WTN-nél. Ez a tapasztalat most közvetlenül a COVID utáni montenegrói turizmus fejlesztését és növekedését szolgálja.

Montenegró célja, hogy ismét a nemzetközi látogatók elsődleges desztinációja legyen

Fotó: 123rf.com

Csapatával együtt sikerült a montenegrói turisztikai célpontok márkáját újraépíteni. A múltbeli vezetői kihívások és elavult stratégiák leküzdésével Montenegró a fellendülés egyértelmű útján halad, és óriási rugalmasságról tesz tanúbizonyságot.

Gardasevic-Slavuljica kijelentette: "Évtizedes problémákkal kell megküzdenünk a turisztikai iparunk szerkezetében, amelyeket meg kell oldanunk mielőbb. Ez kihívást jelent, de optimisták vagyunk, és látjuk a feladat jó oldalát. Tudjuk, hogy Montenegró ismét a nemzetközi látogatók elsődleges célpontja lesz. Nincs hiány a potenciálból és a jó szándékból".

Hozzátette: "Foglalkozni fogunk a szezonalitás csökkentésével, a regionális egyenlőtlenségekkel, a diverzifikációval és a turizmusban érzékelhető szürkegazdaságban, ezzel pedig emeljük majd polgáraink életszínvonalát. Próbáljuk a megszokottól eltérő ötletekkel fejleszteni a szektort, egyértelműen a köz- és magánszféra partnerségére összpontosítva."

A stratégia kidolgozása során intenzív kommunikáció folyt a magánszektorral. Ezért számos jövőbeli tevékenység az érdekelt felekkel való szoros együttműködésen fog alapulni.

Montenegró emellett újhullámos desztinációs promóciókat fog bevezetni, melynek egyik nyerő formája az, hogy a desztinációmarketingről áttérnek a desztinációmenedzsmentre.

Az új montenegrói nemzeti turisztikai szervezet is ezt az új irányt fogja tükrözni. Jürgen Steinmetz, a World Tourism Network elnöke elmondta: "Büszkék vagyunk Aleksandrára. Amióta a WTN együtt dolgozik vele, újra és újra bizonyította az ágazat iránti szenvedélyét, vezetői képességét és elkötelezettségét."