Németországi megoldások a fenntartható turizmusra – videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 28. 13:27

„Feel good" – hirdeti a Német Turisztikai Hivatal (DZT) kedvcsináló, a fenntartható turizmust és az utazási örömök felelősségteljes fogyasztását bemutató kampányfilmje. A téma több éve kiemelt szerepet kap tevékenységükben, ezt mutatták be az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján.

„Hagyjuk úgy természeti örökségünket, ahogy kaptuk, vigyázzunk rá, hogy a következő generáció is élvezhesse, de törekedjünk rá, hogy tevékenységünk üzletileg értelmezhető legyen" – fordította le saját szavaira Czeiszing Miklós budapesti képviselet-vezető a fenntartható turizmus egyébként a DZT által is meghatározott fogalmát előadásában, melynek során a témában élenjáró Németország törekvéseit mutatta be a „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért” címmel megtartott konferencián.

 

A zöld turizmus évek óta téma Németországban

Az ország „Simply Inspiring" mottójú márkakoncepciójában a nevezetességeket – melyeket a városok és kultúra, illetve a természet és pihenés halmazába sorolnak – az akadálymentesség és a fenntarthatóság szemüvegén keresztül vizsgálják. A fenntarthatóság az úti cél Németország márkamagjának évek óta fontos része: 2013 óta minden kampányuk téma összefüggésben van ezzel.Amint azt a szakember kiemelte, a DZT tevékenységét az ENSZ közgyűlésén 2015-ben meghatározott, 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend és annak 17 fenntarthatósági célja (SDG) mentén szervezik. „Az SDG-k fontos orientációs szempontok, a turizmus mind a 17 fenntarthatósági fejlődési célt (Sustainable Development Goal) és azok 169 alcélját befolyásolja" – hangsúlyozta. Örömteli, hogy Németország az SDG indexben kiemelt minősítést kapott, az ország a jelentések rétékelésében előkelő helyen szerepel, klímavédelmi erőfeszítéseinek értékelése 60 ország összehasonlításában „jó". Visszajelzések szerint törekvéseik miatt a B2B vonalon, fenntartható desztinációként növekvő figyelmet élveznek.

A téma a magyarok körében sem érdektelen, a DZT felmérése szerint honfitársaink 43 százaléka maghatározónak véli a fenntartható szállások egységes megjelölését, tanúsítványozását, 89 százalékuk fontosnak, illetve nagyon fontosnak tartja a fenntarthatóság, illetve a környezet- és klímavédelem terén hozott intézkedéseket. Az előadáson részletesen bemutatott felmérés eredménye szerint a megkérdezett magyarok 63 százaléka szeretne lemondani a környezetet károsító aktivitásokról az úti célján. Meggyőződésük, hogy a nagyobb kínálat és a kedvezményesebb ajánlatok fokoznák a fenntarthatóságot az utazási szokásoknál.

 

Felelősségteljes utazás

Az előadás második részében a közönség a „Feel good" kampányról hallgathatott meg hasznos információkat. Márkakommunikációjában a DZT erőteljesebben kommunikálja a témában megszerzett előnyüket a desztinációk versenyében, Németországot, mint környezetvédelmi és energia megújulási országot igyekszik láthatóvá tenni, előtérbe helyezi a vasutat és a buszt az oda- és visszautaknál, illetve az országon belüli közlekedésnél.

Czeiszing Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a www.german.travel oldalon kiszámolhatjuk utazásunk környezetterhelését és ennek közvetlen kompenzációjára is lehetőségünk nyílik egy komoly szolgáltatónál.

Hogy milyen SDG célokat fogalmaz meg a Feel Good kampány és hol tájékozódhatunk a fenntartható németországi szálláshelyekről, az is kiderül az előadásból, melyet alább tudnak megtekinteni.