Ópusztaszerre költözött a szegedi paprikakiállítás

Forrás: turizmus.com

 2019. június 28. 11:13

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark állandó kiállításként mutatja be a szegedi paprika történetét.

A kiállítás az elmúlt két évtizedben a szegedi Felső-Tiszaparton működő Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látogatható, de az 2018 decemberében bezárt.

Ettől az évtől az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Rotundája ad otthont a tárlatnak. A kiállítás célja átfogó, hiteles képet adni a paprika termelésének meghonosodásáról és nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe és világába.

A tárlat korábban a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látható

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

„A kiállítás méltó helyre került. Nemcsak az Emlékpark látogatottsága miatt, ami a tárlat látogatószámának növekedését is jelentheti, hanem Szeged közelsége is indokolta a döntést” – emelte ki Komárominé Lajos Katalin, a Szegedi Paprika Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A látogató a skanzen Szeged-alsóvárosi portáján található enteriőrökben megismerheti egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait. A kiállítás segítségével így a látogató több szempontból is betekintést nyerhet az alföldi paprika egykori és jelenlegi világába.

A kiállítás bepillantást nyújt egy paprikatermesztő család életébe

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Kapcsolódó cikkek

Bezár a szegedi Pick Múzeum

2018. december 10.