Orchideatúra és szentjánosbogár-rajzás

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 06. 10:51

Kincskereső játékösvény, szentjánosbogár-rajzás, orchideatúra – az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága érdekes programokkal készül a turisztikai szezonra.

Bacsó Zsolt, az igazgatóság osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy 2018-ban a meghirdetett túráikon közel 115 ezer látogató vett részt. A jeles napokhoz, illetve a természet rendjéhez kapcsolódó felszíni túrákra pedig mintegy félezer érdeklődő jelentkezett. Népszerűek voltak az olyan különlegességek is, mint a barlangi esküvők, illetve a barlangi koncertek.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Baradla-barlang

Fotó: Mentusz Károly

Az idei téli és a kora tavaszi programokat követően májusban három alkalommal szerveznek találkozókat. Így május 11-én, szombaton orchideatúrára várják a vendégeket az Aggteleki-karsztra. Ezúttal a jósvafői szőlőhegyen szeretnék bemutatni virágzó pompájukban a környék botanikai kincseinek legérdekesebb tagjait. Május 18-án barangolásra invitálják az érdeklődőket a Baradla-barlang tetejére.

Egy héttel később Gyermeknapot tartanak a Kincskereső játékösvényen. Ezt a helyet egy szakmai zsűri döntése alapján 2016-ban hazánk legjobb ökoturisztikai tanösvényének választották. Akik az időszakos kincskereső útvonalat sikeresen végigjárják, ajándékban részesülnek. Ezen a napon Baradla manótúrát is rendeznek, a résztvevő családok megismerhetik az aggteleki cseppkövek különleges világát.

Aggteleken látogatóközpont várja a turistákat

Fotó: Mentusz Károly

Június 22-25. között a Barlangok Világnapja alkalmából Aggteleken is kiemelkedő eseményre készülnek. Ezúttal a nemzeti park igazgatósága a Vasutas Természetjáró Körrel közösen Föld alatti és föld feletti teljesítménytúrákra várja a vendégeket Aggtelek és Jósvafő térségébe. Június 29-én este pedig a szentjánosbogarak rajzását mutatják be az érdeklődőknek. Július 13-án Zöld határ túrát szerveznek, amely a Baradla- és a szlovákiai területen levő Domica-barlangrendszer természetes bejáratait köti össze egymással. A túrát látogatókat különleges környezetben: hegyek, völgyek és mélyben levő karsztpatakok kísérik. Július 27-én a szlovák és az aggteleki karszt kerékpáros körtúráját tartják meg. Ezt a programot a Szlovák-karszt Kerékpárklub, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága közösen szervezi.

Szabadtéri kőzetkiállítás a Baradla-barlang előtti parkban

Fotó: Mentusz Károly

Kapcsolódó cikkek

Ökoturizmusból jelesek

2016. szeptember 27.