30 százalékkal drágulnak a Louvre jegyárai az olimpia közeledtével

Forrás: turizmus.com

 2024. január 17. 14:13

Öt euróval emelkedtek a Louvre jegyárai Párizsban. A múzeum szerint a közel 30 százalékos áremelésre azért van szükség, hogy a növekvő energiaköltségeket fedezni tudják.

Az idei évtől a párizsi Louvre-ban a belépőjegyek ára 22 euróra (8 ezer forint) nőtt. Eddig 17 euróba került a belépő, a mostani áremelés hét év óta az első a világ leglátogatottabb múzeumában, amely tavaly mintegy 8,9 millió látogatót fogadott.

Az áremelés  nem tántorította el az érdeklődőket, akik akár egy hűvös januári hétfő reggelen is kígyózó sorokban állnak, hogy megnézzék a múzeum kincseit, köztük Leonardo da Vinci Mona Lisáját.

A látogatók különbözően vélekednek az áremelésről. Az 59 éves Janelle Manders lányával érkezett Ausztráliából a fővárosba repülővel. A The Guardiannek elárulta, hogy a plusz 5 euró miatt nem változtat a tervein.

"Kész lennék kétszeres árat is fizetni" – nyilatkozta Manders. "Ez egy elég ritka lehetőség számunkra, és tudom, hogy egy ilyen intézmény fenntartása nagyon költséges" - tette hozzá, és elmondta, hogy különösen az ókori görög Milói Vénusz szobrot szeretné látni.

Öt euróval emelkednek a Louvre jegyárai

Fotó: 123rf.com

 

Mások kevésbé voltak meggyőzve az áremelés szükségességéről. "Egy kicsit soknak tartom ezt egy kulturális helyszín esetében" - mondta a 70 éves olasz színházi dolgozó, Andrea.

A Louvre szerint az áremelésre azért van szükség, hogy fedezni tudják növekvő energiaköltségeiket – amelyek 2021 és 2022 között 88 százalékkal nőttek –, illetve a múzeum nyitvatartási idejét is szeretnék meghosszabbítani. A látogatóknak 40 százaléka jogosult ingyenes jegyre, így a 25 év alattiak, az alacsony fizetésűek s munkanélküliek, a fogyatékkal élők, a tanárok és az újságírók is díjmentesen léphetnek be a múzeumba.

Az olimpia miatt más árak is jelentősen emelkednek, korábban beszámoltunk arról, hogy a párizsi szállodák háromszoros áron adják ki a szobákat.