Mária Terézia nyomában, Pozsonyban

Forrás: turizmus.com

 2017. május 20. 23:44

2016-ban 26,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a magyarok Pozsonyban, mint egy évvel korábban.

Korábban történt

A szlovák főváros május 18-án, a Károlyi Étteremben mutatta be, miért érdemes idén nyáron is Pozsonyba utazni.

Igyekeznek lépést tartani a turizmus technológiai fejlődésével – tájékoztatott Alẑbeta Melicharová, a Bratislava Tourist Board igazgatótanácsának elnöke és Silvia Renácsová szervezet marketing menedzsere. A pontos tájékoztatás céljából a város több pontján „smart”-táblákat helyeztek el, a tömegközlekedésben pedig idegennyelven tájékoztatják az utasokat az egyes megállókhoz közeli turisztikai látványosságokról. Elérhető továbbá a Bratislava nevű ingyenes mobilalkalmazás, melyben Pozsony megannyi látnivalója, szállása, étterme és rendezvénye naprakészen megtalálható.

A pozsonyi vár


 

Május 1-je óta a Pozsony Kártya érvényessége kibővült a főváros körüli régióra. A kártya ezáltal a helyközi járatokon is ingyenes utazást biztosít, és több mint 120 elfógadóhelye között már számos vidéki helyszín kínál kedvezményeket. A Bratislava Card City & Region egy-, kettő- és háromnapos változatban érhető el.

A Pozsonyi Turisztikai Hivatal három kampányt indított, melyeknek arcául egy-egy világszerte híres személyt társított: Albert Einstein, II. János Pál pápa, illetve Mária Terézia. Utóbbi születésének 300. évfordulója alkalmából, 2017 Mária Terézia Emlékéve. Az ő képével meghirdetett kampány „Koronázd meg az utazásod, ahogy Mária Terézia tette 1741-ben” a város koronázási történelmét modern köntösbe bújtatva népszerűsíti.

Plakátrészlet


 

Az induló nyári szezon bővelkedik programkínálatban, melyek közül kiemelendő az idén egy hetesre bővülő Pozsonyi Koronázási Ünnepségek. Minden nap három nyelven vezetett séta a királyok nyomában, koronázási koncert és királyi témájú színház várja a látogatókat.

A "Kulturális Nyár - Pozsony" keretein belül a más nemzetek kultúráját bemutató Nemzetközi Pozsony rendezvénysorozat különlegessége, hogy 2017-ben japán és lengyel mellett Magyar Kulturális Hetet is rendeznek, június 4. és 11. között.

A nyarat gasztronómiai rendezvények is színesítik majd. A Slovak Food Fest például festői környezetben, a pozsonyi várban várja a szlovák ízek kedvelőit.

A budapesti szlovák turisztikai képviselet vezetője, Sonja Jelinkova által szervezett sajtótájékoztatón megtudhattuk azt is, hogy Budapesthez hasonlóan Pozsony turizmusa is folyamatos erősödést mutat. 2016-ban a vendégek száma 1 226 385 volt, mely 15,17 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Több mint 20 ezer magyar vendég összesen 35 908 vendégéjszakát töltött a szlovák fővárosban, ezzel Magyarország a küldő országok sorában a 11. helyen szerepelt. A magyar vendégek száma 2017 első három hónapjában is növekedett, átlagosan több mint 15 százalékkal.