A reformáció örökségét bemutató túrák indulnak a Tiszántúlon

Forrás: MTI

 2024. január 18. 18:08

Religio et patria, Szabadság – Hitvallás – Alkotás elnevezésű turisztikai programot indít a Tiszántúli Református Egyházkerület a reformáció szerteágazó teológiai, történelmi, kulturális, művészeti, szellemi örökségének bemutatására.

Fekete Károly, az egyházkerület püspöke a debreceni Egyetemi templomban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, beértek az elmúlt évek fejlesztései, amelyeket szeretnének közkinccsé tenni. Láthatóvá teszik, mit jelent az, hogy Debrecen a reformáció városa, s a szabadságból és a hitvallásból fakadó alkotóképesség mit hozott létre a 16. század óta.

Az ihletett művészetnek kisugárzása van, ezzel találkozhatnak az érdeklődők, miután a turisztikai programok keretében kinyitják a templomok, az intézmények kapuit – fűzte hozzá a püspök.

Katona Ilona, a Tiszántúli Református Egyházkerület turisztikai szakértője kiemelte: a napokban megkezdett nagyszabású turisztikai program keretében három tematikus útvonalon hívják fel a figyelmet a reformáció örökségére és élő értékeire.
Az első a Debrecen a reformáció városa örökségtúra, amelynek során a Nagytemplom és a Református Kollégium mellett a Kistemplom, vagy Csonkatemplom, illetve a megújult helyi Verestemplom értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, kiállítások, koncertek, orgona- és toronytúrák keretében.

A debreceni Csonkatemplom értékeivel is megismerkedhetnek a látogatók az egyik örökségtúrán

Fotó: Visit Debrecen

A második a Koronás fejedelem útján – Bocskai nyomában túraútvonal, amely a magyar reformátusság legnagyobb uralkodójának fontosabb emlékhelyeit mutatja be Kismarján és Létavértesen.

A harmadik örökségtúra az Irodalomtörténeti emlékhelyek Szatmárban túraútvonal, amely a magyar művelődésben fontos szerepet betöltő szatmári tájra, Kölcsey, Petőfi, Móricz nyomdokaiba kalauzolja el az érdeklődőket, arra a vidékre, ahonnan a reformáció, a  felvilágosodás és a nemzeti romantika korában a modern kultúra nagy alkotóinak sora származott – emelte ki Katona Ilona.

Tóth-Matolcsi László, a sajtótájékoztatónak helyet adó Egyetemi református templom kulturális igazgatója jelezte: templomuk kulturális programok szervezésével, hamarosan elkészülő különleges orgonájukkal pedig orgonakoncertekkel kapcsolódik a turisztikai programokhoz.