Rejtett kincseink idehaza: Makó a hagymán túl

Forrás: turizmus.com

 2021. június 09. 10:46

Az Alföld legtöbb napsütéses óraszámával büszkélkedő városába, Makóra szervezett sajtóutat a PR in Hungary Kft. csapata. A Budapesttől alig 90 percre található várost 10 újságíró és utazó blogger fedezte fel.

Színes, izgalmas nyárindító sajtóutat szervezett a Makói Szolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából a PR in Hungary csapata Makóra, ahol Makovecz Imre jellegzetes épületein keresztül is megismerhették a sajtó képviselői a mediterrán hangulatú várost. A kétnapos túra során bebizonyosodott, hogy Makó nem csak hagyma, ennél sokkal több. Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony és Gergely Gábor, az önkormányzat városmarketingért felelős munkatársa is köszöntötte a vendégeket és a jövőbeni tervekről, fejlesztésekről is beszámoltak.

Újságírók, bloggerek a Lomkorona sétány tetején

Fotó: Mágori Dániel fotográfus

A belvárosi 4 csillagos Grand Hotel Gloriusban fogadták a város képviselői a vendégeket, ahol a ’20-as évek luxusába csöppentek bele a résztvevők. Lovaskocsival indult tovább a csapat és a Maros partján elterülő, közel 200 méter hosszan kanyargó Lombkorona sétányról a fák koronáinak világát testközelből is megismerhették.

A lombkoronasétányon találkozhatunk még emellett függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, felmehetünk a 18 méter magas kilátótorony pazar panorámájáért, vagy éppen kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját, a vállalkozó kedvűeknek készült csőcsúszdát is.

A Maros Kalandpart erdős, fás övezetében számos, az aktív kikapcsolódást kedvelőknek lévő attrakciókat van lehetőség kipróbálni. Ilyen például a Maros folyón átívelő canopy pálya vagy a magaslati kerékpár, vagy a kisebbek kedvence az akadály pálya vagy inga játékelemek. Szakképzett animátorok várják a résztvevőket helyszínen az egyes állomásoknál.

Canopy pálya a Maroson

Fotó: Révész Róbert / PR in Hungary Kft.

A maros parti kalandok még nem érnek véget. Akár baráti társaságoknak, csapatépítőknek, családi rendezvényeknek ideális egy folyami hajókázás a Maroson. A Makói vízi kalandok 45 perces túrái garantált feltöltődést nyújtanak mindenki számára.

Vadregényes vízi kalandok a Maroson

Fotó: Révész Róbert / PR in Hungary Kft.

Kevesen tudják, de makói születésű Galamb József is, aki kulcsszerepet játszott Henry Ford, detroiti Ford Motor Company gyárában 1904-től a Ford-típusok és prototípusok megtervezésében. A világhírűvé vált Ford T első példánya 1908. augusztus 12-én készült el a vállalat detroiti gyárában, október 1-jén pedig már ki is került az autópiacra. Galamb József emlékére nemrégiben restaurálásra is került az úgynevezett Ford-fal, ahol a tanulmányúton élőben is megcsodálhatták, sőt kipróbálhatták a résztvevők az 1999-ben a 20. század autójának kinevezett T-modellt is a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete jóvoltából.

A Ford T-modellt is kipróbáltuk

Fotó: Révész Róbert / PR in Hungary Kft.

Makó ékköve, a fürdők temploma, a Hagymatikum Gyógyfürdő, mely élmény-, gyógy- és wellnessrészlegekkel is rendelkező fürdőkomplexum a belváros szívében, Makó legjelentősebb turisztikai vonzereje. Itt található a Dél-Alföld legnagyobb szaunaparkja, valamit a méltán híres marosi gyógyiszapkezeléseket is igénybe lehet venni, de emellett számos más kezelés közül is választhatunk, hiszen az ország egyik legjelentősebb gyógyászati részlege is itt található csaknem negyven kezelővel. A fürdőkomplexum épületében található étterem többek között házias ételekkel és salátákkal várja a betérőket, míg a Nyugi bárban szendvicsek, sütemények és italok fogyasztása mellett lehetőség van bowlingozásra, kártyajátékokra, kisebbek pedig Hagymanó játszóházát is birtokba vehetik.

Makói Hagymatikum Gyógyfürdő impozáns belső medencéje

Fotó: Révész Róbert / PR in Hungary Kft.

Makó szomszédságában, Királyhegyesen a Hegyesi Éléstár sajtkülönlegességeit kóstolhatjuk meg, melyek jersey fajtájú szarvasmarhák tejének feldolgozásával készülnek. Szintén Makótól alig 10 perces autóútra Klárafalván található a Kontyos Borház, ahol 2006 óta fáradhatatlanul alkotnak elsőrangú hazai gyümölcsökből nyárillatú gyümölcsbor különlegességeket családi vállalkozás keretein belül.

Kontyos Borház borkóstolója a Maros parton

Fotó: Gergely Zita / PR in Hungary Kft.

A program végén nem maradhatott el a makói gasztro bloggerrel, a kelt tészták koronázatlan királynőjével való közös sütés sem, ugyanis Limarával egy igazi, kemencében sült makói hagymás pogácsát készítettek a résztvevők.

Limara hagymás pogácsája

Fotó: Gergely Zita / PR in Hungary Kft.