Erős nyár után bizonytalan őszi-téli kilátások a dél-alföldi szállodákban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. október 06. 20:08

Elégedettek a nyárral a dél-alföldi szállodások, de aggódnak az őszi-téli hónapok gyenge foglaltsága, és a rendezvények hiánya miatt. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tisztújító régióülésének a kecskeméti Four Points by Sheraton adott otthont.

Juszkó Anitának, az MSZÉSZ dél-alföldi régióvezetőjének köszöntője után a tagszállodák és -éttermek képviselői számoltak be a nyári és szeptemberi tapasztalatokról, illetve az őszi-téli kilátásokról.

 

Aggódó szolgáltatók, hiányzó rendezvények

A szegedi Kapca étterem vezetője, Balla Máté elmondta, hogy a nyár nagyon jó forgalmat hozott, és amíg kitart a jó idő, biztató a lakosság látogatottsága, de aggódva tekint a télre.

A 43 szobás szegedi Science Hotelből Szilasi Cintia sales manager kiemelte, hogy a nyár és a szeptember náluk is erős volt, októbertől viszont leesett a foglaltság. A költségeket optimalizálják, hogy ne kelljen télre bezárniuk.

Tóth Gábor, a gyulai Hunguest Hotel Erkel igazgatója elmondta, hogy a nyár remek volt, a szeptember is elfogadható, bár gyengébben alakult, mint tavaly ilyenkor. Októbertől azonban már erősen visszafogott a kereslet. Jövő tavaszig túl kell élni valahogy, hangsúlyozta.

Szabó Mihály, a szegedi Hunguest Hotel Forrás és Napfényfürdő Aquapolis igazgatója azt mondta, hogy a július és az augusztus jól sikerült, magasabb átlagárat és RevPAR-t sikerült elérni, mint egy évvel korábban. Szeptemberben a kajak-kenu világkupa jó forgalmat hozott. Az október bizonytalan, a tél még inkább, hiányoznak a rendezvények és a külföldiek, emelte ki.

Szabó Tamás, a kecskeméti Három Gúnár Hotel igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nyár jó volt, most viszont már a túlélésért küzdenek.

A mórahalmi Elixír Medical Wellness Hotelt vezető Berta Zsolt is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint mondta, a településükön különösen a fürdő forgalmán érezhető a külföldi – elsősorban szerb – vendégkör elmaradása.

Juszkó Anita régióvezető és Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök

Fotó: MSZÉSZ

Sikeres nyárról számolt be Szabó Éva, a tiszakécskei Barack Thermál Resort ügyvezetője is. Szerencséjükre náluk a szállodában és az apartmanházakban mindig is a belföldi vendégek voltak többen, így a hotelben nyáron 96, szeptemberben pedig 75%-os foglaltságot sikerült elérniük. Ugyanakkor megjegyezte, hogy megdöbbenésükre településük 80 kilométerre fekszik a legközelebbi kiemelt turisztikai régiótól, miközben az NTAK-adatok alapján komoly turistaforgalom realizálódik Tiszakécskén.

Bizakodó volt az őszi hónapokat illetően Csábi Mihály, a makói Hotel Glorius igazgatója, ők októberben is 50% feletti forgalmat tudnak hozni, és vannak elsősorban vadászcsoportjaik novemberre is.

Más szegedi és kecskeméti szállodások ezután egyaránt arról számoltak be, hogy októbertől év végéig gyakorlatilag lemondtak náluk szinte minden rendezvényt, ennek ellenére nem zárnak be, hanem megpróbálnak 15-25%-os töltés mellett tavaszig túlélni.

A kerekegyházi Varga Tanyát képviselő Csikós Tamás elmondta, hogy a nyári forgalom kiemelkedő volt, de gyakorlatilag szeptember közepétől a rendezvény előtt 1-2 héttel törlik a korábbi foglalásokat.

20%-os töltés júliusban, 45% augusztusban, 15% szeptemberben és 25% októberben – ezeket az adatokat osztotta meg a kollégákkal a hódmezővásárhelyi Ginkgo Hotel igazgatója, Takács Viktor. Mint elmondta, náluk eleve három és fél hónapos volt tavasszal az üzemszünet, de decemberre se látszik semmilyen pozitív kilátás.

Rekord belföldi forgalmat bonyolított a kecskeméti Four Points by Sheraton augusztusban, ugyanakkor ősszel jó, ha 20%-on megy majd a ház, hallhattuk. A probléma az, hogy az üzleti utazók nagy mértékben  elmaradnak, a rendezvényeket pedig lemondták.

Erős nyári és szeptemberi forgalomról számolt be Csekő Anita, a lajosmizsei Tanyacsárda értékesítési vezetője. Voltak 3-400 fős rendezvényeik is, bár kisebb számban, mint a korábbi években. A nemrég bejelentett 23. órai zárás miatt viszont lemondták náluk az őszre tervezett esküvők harmadát.

Kovács Zoltán, a bugaci Karikás Csárda tulajdonosa azt hangsúlyozta, hogy nincs Bugac külföldi vendég nélkül. Az idén 40%-kal kisebb volt árbevételük, mint egy évvel korábban. Mivel már csak hétvégéken vannak vendégeik, októbertől hétfőtől szerdáig zárva tartanak.

 

Vendéglátás: körbetartozás, nyertes Balaton, pályaelhagyók

A beszámolók után a társult tagok mutatták be szolgáltatásaikat, majd Gendur András, az MSZÉSZ éttermi szekciójának vezetője tartott előadást Gasztronómiai trendek a vírus árnyékában címmel. Emlékeztetett arra, hogy az első hullám idején, amikor szinte minden étterem megpróbálkozott a házhoz szállítással, a nagy terítők, a Netpincér és a Wolt 30%-os jutalékkal kötött csak szerződést és a csomagolóanyag ára is többszörösére nőtt. Kiderült, hogy a belföldi vendégkör maximum fejenként 3000 forintot hajlandó fizetni a házhoz szállított ebédért, vacsoráért. Aki ennyiért nem tudott ételt kínálni, így a fine dining helyek többsége, azok azonnal bezártak. A pénzhiány miatt körbetartozás is kialakult, és rengeteg szakember hagyta el a pályát.

Gendur András az elmúlt hónapok gasztronómiai trendjeiről tartott előadást

Fotó: MSZÉSZ

A Balaton viszont szárnyalt és sikeresen csábította el a munkaerő egy részét. Aztán a nyári nyitással a Balaton mellett olyan területek is nyertesek lettek Budapesten – Ráday, utca, Lövőház utca, Római part –, ahol a fesztiválok híján otthon maradt fiatalok szórakozni tudtak.

Gendur András prognózisa szerint külföldről először a V4-es és más szomszédos országok lakói fognak megindulni, de a brit és skandináv turisták visszatérése csak sokára történik meg. A home office marad a multiknál, és a karácsonyi partikat is nagyjából ki lehet húzni a naptárból – közölte. Azt is elmondta, hogy várhatóan lesz még egy állami mentőcsomag az ágazat számára.

Az előadás után egy panelbeszélgetésen arra keresték a választ a szállodások és Takács Valentina, a Kecskeméti Operációs Törzs szóvivője, hogy a jelenlegi helyzetben mit tehetünk azért, hogy a vendég jól érezze magát nálunk. A szóvivő kiemelte, hogy meg kell tenni mindent a fertőzés terjedésének megakadályozásáért, de  a virológusok, az orvosok jelenleg arra figyelmeztetnek, hogy a fertőzöttek 80%-a tünetmentes.

Panelbeszélgetés: mit tehetünk azért, hogy a vendég jól érezze magát nálunk?

Fotó: turizmus.com

Az MSZÉSZ bízik a további bértámogatásban

Flesch Tamás elnök ezután a régiós forgalmi adatokat ismertette a KSH jelentése alapján. Ő is megállapította, hogy a külföldiek közel 60%-a elmaradt, és várhatóan ősszel még rosszabb lesz a helyzet. Jó hírként említette, hogy a szövetség lobbizásának eredményeként az NTAK-regisztrációs számot immár fel kell tüntetniük az OTA-oldalakon.

Folyik a hostelek, magán- és egyéb szálláshelyek minősítési rendszerének kidolgozása az MTÜ megbízásából – tette hozzá. Az elnök bízik benne, hogy még az idén kötelezővé teszi a kormányzat a Hotelstars minősítés használatát. Akinek nem lesz védjegyre, attól elveszik a működési engedélyt – hangsúlyozta.

Flesch Tamás szerint várható, hogy újra lesz kurzarbeit szabályozás, és bízik benne, hogy az legalább hat hónapos időtartamra fog szólni. Minél hamarabb életbe kéne, hogy lépjen, mivel az ágazatban újabb tömeges leépítés várható hamarosan – hangsúlyozta.

A szokásos éves pályázatok többsége a rendkívüli helyzet miatt elmarad, de lesz termékinnovációs és Zöld szálloda pályázat, beadási határidő október 31. Az éves közgyűlést november 18-án tartják Budapesten – mondta el a leköszönő elnök.

Ezek után került sor a régiós tisztújításra, régióvezetőnek ismét Juszkó Anitát, a Four Points by Sheraton Kecskemét igazgatóját, helyettesnek pedig a szegedi Kapca Étterem vezetőjét, Balla Mátét, illetve a szegedi Art Hotel szállodavezetőjét, Gál Istvánt választották meg.

Az új régióvezetés (balról jobbra): Gál István, Juszkó Anita, Balla Máté

Fotó: MSZÉSZ

A két országos elnökjelölt is bemutatkozott a rendezvényen. Deák Imre videóüzenetben foglalta össze programját, Nagy-Szász István pedig élőben tette ugyanezt. Deák Imre a diplomáciai érzék, a kompromisszumkészség és a változásokra adott gyors reakció fontosságát hangsúlyozta, Nagy-Szász István pedig a megújulást, az eredményes érdekképviseletet, a taglétszám növelését és a szolgáltatói szemléletet emelte ki. Az országos tisztújításra végül a két jelölt közül Nagy-Szász Istvánt jelölte az MSZÉSZ következő elnökének a régió.

Ugyanakkor a jelenlevők megszavazták, hogy Baldauf Csabát ismét alelnöknek, gasztronómiai társelnöknek pedig Gendur Andrást jelöljék az országos tisztújító közgyűlésre.