Hogyan juthatunk lakáshoz 2024-ben?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 12. 13:24

Az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján a kereslet egyre nehezebben tartja a lépést az ingatlanpiaci drágulással. Számos tényező következménye, hogy az elmúlt években az ingatlanárak meredeken emelkedtek felfelé. Emiatt már egészen hozzászoktunk, hogy a négyzetméterárak folyamatosan növekednek.

A Banknavigator online platformja lakáshitel és egyéb financiális döntések terén is igyekszik segítséget nyújtani a hasznos kalkulátorok és a szakértő cikkek által. A lakásvásárlás komoly elhatározás, egyben jelentős anyagi kiadás, így elengedhetetlen, hogy a megfelelő információk és tudás birtokában álljunk, amikor meghozzuk döntésünket.

A kormány 2023 decemberében bejelentette, hogy ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben szeretnék megkönnyíteni az első lakásvásárlók dolgát. Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Bank módosította a hitelfedezeti arányokról szóló rendeletet.


10 százalékos önerő is elegendő

A módosított rendelet következtében az első lakásvásárló fiataloknak 2024 januárjától a lakáshitel igényléshez elegendő mindössze 10 százalék önrészt felmutatni. A rendelet arról is rendelkezik feltételként, hogy ehhez az igénylő fiatalok bankjának is hozzá kell járulnia. Az új szabályozás alapján, a pénzintézet a hitelkérelem elbírálása során az ingatlan forgalmi értékének maximum 90 százalékát állhatja hitel fedezetéül az ingatlanra létrehozott jelzálog mellett pénzügyi lízing és forinthitel esetén.


Változnak a feltételek

Az első fontos kritérium, melynek az első lakásvásárlónak meg kell felelnie, az az életkor. Az MNB rendelete alapján az ingatlan forgalmi értékének 10 százalékával megegyező összeggel akkor juthat hozzá lakáshitelhez az igénylő, ha a hitelkérelem benyújtás napjáig sem ő, sem pedig adóstársa még nem töltötte be a 41. életévét.

A lakásvásárlás komoly elhatározás, egyben jelentős anyagi kiadás

Fotó: banknavigator.hu

 

Emellett a hitelkérelem benyújtás napjáig egyik fél sem rendelkezik a hitelezett lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal, esetleg kizárólag olyan lakástulajdon birtokában áll, mely függetlenül a tulajdoni hányad mértékétől, jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt.


Változás állhat be a hitelezésben

A bankokat nem kötelezik arra, hogy a hitelezés során elbírálják a maximális összeget. Jellemzően a konkrét kölcsönügylet esetében magasabb önrészarányt állapítanak meg, azonban az ügyfelek úgy tapasztalják, hogy legtöbbször a pénzintézetek készségesek tartani magukat a jegybank 80 százalékos határértékéhez.

Az új szabályozást tekintve, melyben a jegybank jelezte, hogy célszerű volna a hitelfedezeti mutató, vagyis HFM módosítása a fiatalok első lakáshoz jutása esetén, elég valószínű, hogy sok bank a minimum 20 százalékos önerő helyett csak 10 százalékot vár el a 41 év alattiak esetében. Természetesen ez bankonként, illetve az ingatlantól és az ügyfél jövedelmétől függően is változhat.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.