Reneszánsz séták Esztergomban

Forrás: turizmus.com

 2019. november 22. 13:10

Szerda délutánonként reneszánsz sétákat indít az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület.

A program háromórás idegenvezetést tartalmaz, tárlatvezetést a Bibliothecában, valamint egy múzeumi belépőt és a múzeumban tartott tárlatvezetést. Az egyes állomások a nyitva tartások és a különböző felújítási munkálatok miatt sétánként eltérő lehet.

Állomások:
1. Bibliotheca

A séta egy tárlatvezetéssel indul a Főszékesegyházi Könyvtárban, közismertebb nevén a Bibliothecában. A virágzó esztergomi könyvkultúrának számos emlékét, 55 kódexet őriz ma is a gyűjtemény.

A háromórás program érinti a legfontosabb esztergomi múzeumokat

Fotó: facebook.com/iranyesztergom

2. Keresztény Múzeum

A Keresztény Múzeum gazdag reneszánsz festménygyűjteménnyel rendelkezik. Megfigyelhető a kiállításán, hogyan alakult ki a gótikus festészetből a reneszánsz és később a reneszánszból a barokk festészet.

3. Verprech-torony

A reneszánsz korban nemcsak a művészetekben elevenítették fel az Ókort, hanem a tudományban is. Erről tanúskodik a Verprech-toronyban helyreállított reneszánsz vízemelő szerkezet.

4. Bakócz-kápolna

Magyarország legértékesebb reneszánsz építészeti remekműve maga a Bakócz-kápolna. A párkányzata alá római számokkal vésett 1507-es dátum, valamint a tiszta vörös márványból készült érett itáliai reneszánsz stílusa arról tanúskodik, hogy Itáliát követően Magyarországon jelent meg először Európában a reneszánsz építészet.

5. Főszékesegyházi Kincstár

A Főszékesegyházi Kincstárban őrzött ötvöstárgyak és miseruhák olyan szegmensét mutatják meg a reneszánsznak, amelyek a megmaradt épületekben kevésbé láthatók. (Jelenleg felújítás miatt zárva van. 2020-ban várható a megnyitása.)

6. MNM Esztergomi Vármúzeuma

A Boticellinek tulajdonított négy sarkalatos erényt ábrázoló falfestmény az őket befogadó Studioloval együtt a reneszánsz egyik remekművének mondható. A Vitéz János érsek dolgozószobájaként is említett Studiolo mellett reneszánsz stílusban épült meg Vitéz János ebédlője is, amely ma már csak a fennmaradt levéltári anyagból ismert.  (A Studiolóban még folytatódnak a restaurálási munkálatok.)

7. Vitéz János Érsek szobra

A „Lux Pannoniae” címet viselő esztergomi érseket az egyik legnagyobb magyar reneszánsz építtetőként tartja nyilván a szakirodalom. Szobra ott áll a korábban róla elnevezett Tanítóképző Főiskolával szemben.

8. Balassa Bálint szobra

A legnagyobb reneszánsz költőként számon tartott Balassa Bálint szobra mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A Reneszánsz séta egy Balassa versrészlet felolvasásával ér véget a szobornál.

A programról Jombik Margó TDM-menedzser az M1-nek is nyilatkozott (4.16-tól). Bővebb információ: www.iranyesztergom.hu