Sárvár elkötelezett a fenntarthatóság mellett

Forrás: turizmus.com

 2017. június 07. 14:25

A nemzetközi tapasztalatokat hasznosítva Sárváron is kiemelt szerepet kap a fenntartható, környezetbarát városi közlekedési lehetőségek bevezetése és elterjesztése.

A vasi fürdővárosban egyebek mellett e-bike-ok telepítését is tervezik a közeljövőben. A megvalósításhoz Ausztriában, Weizben gyűjtöttek információt Vas megye és Sárvár képviselői.

A megye részéről a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kondora Bálint, Sárvárról pedig Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője vett részt a május 30-án és 31-én megrendezett InterregDanube Transznacionális program keretein belül zajló, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló CHESTNUT projekt studyvisittel összekötött projekttalálkozóján.

A CHESTNUT egy nemzetközi projekt, amely a fenntartható és környezetbarát városi közlekedés fejlesztését, javítását szeretné elősegíteni a funkcionális városi területeken (FUA), főként a Duna Régió területén. A projekt céljai közé tartozik olyan fenntartható mobilitási tervek (SUMP) megvalósítása, amelyek kiterjednek funkcionális városi térségekre is.  A CHESTNUT projektben a Duna menti országok különböző városai vannak jelen projektpartnerként.

Kondora Bálint és Haller Ferenc

Fotó: Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft.

A projekt vezető partnere a szlovéniai Velenjéből érkezett, de a partnerek között található még az ugyancsak szlovén Koper, Ausztriából Bécs és Weiz, Magyarországról a zuglói önkormányzat, illetve a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN), Horvátországból pedig Zadar és Dubrovnik. Az említetteken kívül a partnervárosok között szerepel még Prága, Székelyudvarhely, Gyulafehérvár és a bulgáriai Dimitrovgrad is. A PBN segítségével a Vas Megyei Önkormányzat társult partnerként vesz részt a projektben.

A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület munkacsomag-vezetőként a megvalósítás módszertani kidolgozásában is részt vesz, majd a kidolgozott módszertant ismerteti a helyi érintettekkel. A projekt keretein belül cél egy fenntartható városi mobilitási terv előkészítése Sárvárra (illetve a funkcionális városi területére) vonatkozóan. Szintén fontos feladat a környezettudatos közlekedés népszerűsítése és terjesztése. Ennek érdekében a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, mint projektpartner a Sárvári Tourist& TDM Nonprofit Kft.-vel és a Vas Megyei Önkormányzattal szorosan együttműködve vesz részt a CHESTNUT projektben.

A weizi projekttalálkozó első napján előadások formájában kerültek bemutatásra a projekt eddig elvégzett tevékenységei projektpartnerenként. A nap második felében következett a studyvisit, amit a projekt tematikájához hűen környezetbarát közlekedési eszközzel, elektromos kerékpárokkal tettek meg a résztvevők. A weizi házigazdák bemutatták a kerékpárok használatát, illetve a város több olyan pontját is, ahol különböző módon spórolnak az energiával, és csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, ezzel is elősegítve a környezetbarát életvitelt.

A kerékpáros túra során a weizi vezetők bemutatták azt a 11 helyet a város területén, ahol lehetőség van kerékpárkölcsönzésre mind hagyományos, mind elektromos formában.

A projekttalálkozó második napján a PBN által vezetett munkacsomag eddigi tevékenységeit és a hátralévő feladatait prezentálta az egyesület smart city szakértője. A PBN a munkacsomagban kidolgozott egy kérdőívet, ami a projektpartnerek Funkcionális Városi Területeinek (FUA) mobilitására vonatkozik, és az összegyűjtött adatok segítségével egyéni mobilitási forgatókönyvek kerülnek majd kidolgozásra.

Kapcsolódó cikkek