Selmecbánya: város a vulkán közepén

Forrás: turizmus.com

 2020. július 13. 18:59

Egy felmérés szerint Selmecbánya a szlovák turisták által legkedveltebb város, szépsége és romantikus miliője teszi azzá. A város újra nyitva áll a látogató előtt.

Valóban mesebeli városról van szó: nincsenek reklámok, óriásplakátok, de még közlekedési lámpák sem. A szépen felújított házak, tetők, tornyok és kanyargós utcák labirintusa adja a város egyediségét. Ha nem járnának autók és nem lennének útjelzőtáblák, egy igazi középkori városban érezhetnénk magunkat. A város azonban nem csupán külső megjelenésének köszönheti népszerűségét.

Selmecbánya valamikor a Magyar Királyság harmadik legnagyobb városa, évszázadokon keresztül Ausztria és a Magyar Királyság gazdagságának fő forrása és Európa egyik legfontosabb bányavárosa volt. Több ezer tonna aranyat és ezüstöt fejtettek ki az itteni bányákban.

A város a technikai fejlődés fontos központja volt, erről tanúskodik a világ első műszaki főiskolája, a feketelőpor alkalmazása a bányászatban és egy, a világon egyedülálló bányatavakból álló vízgazdálkodási rendszer létrejötte.

Selmecbánya a szlovák turisták által legkedveltebb város

Fotó: slovakia.travel

Selmecbánya és műszaki műemlékei 1993-ben kerültek fel az UNESCO világörökség listájára.

A pandémia lecsengésével párhuzamosan visszatérnek a látogatók a városba. A nemrég üres kávézók ismét megtelnek vendégekkel, a Szlovák Bányászati Múzeum újra megnyitotta mind a hét kiállítását. Látogatható a bánya a városközpontban, valamint a skanzen is.

A csoportos látogatások létszáma egyelőre 15 főre korlátozott, maszk viselése kötelező, de a szálláshelyek és éttermek megszorítások nélkül működnek.

Bányász expressz élményvonat indul augusztus 8-án és 15-én Zólyomból Selmecbányán keresztül Körmöcbányára.

 

Nyári programajánló

  • július 17–18. Slovenské alternatívne leto – Szlovák alternatív nyár / zenei fesztivál
  • augusztus 1. Nezabudnuté remeslá – Nem feledett mesterségek / kézművesség és hagyományok
  • augusztus 7–9. 4 živly / filmfesztivál
  • augusztus 14–16. Zvuk for Štiavnica  / jazzfesztivál
  • szeptember 11. Salamandrové dni – Szalamandra felvonulás / országos bányásztalálkozó nemzetközi részvétellel

(X)