Szenzációs felfedezés a Negev-sivatagban

Forrás: MTI

 2019. július 19. 15:50

Izraeli régészek a muszlimok Izraelbe érkezésének idejéből származó, 1200 éves mecsetet találtak a Negev-sivatagban.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint a legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. Az imahelyet a régészek a helyi fiatalokkal együtt tárták fel az elmúlt hetekben egy új lakótelep építése előtt.

Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakemberei szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet egykor valószínűleg a helyi földművesek használtak

A legkorábbi eddig ismert mecsetet találták meg

Fotó: Israel Antiquites Authority

Az ásatásokat vezető Sahar Cúr és Jochanan Zeligman szerint ebből a korból ismertek nagy jeruzsálemi és mekkai mecsetek, de itt egy kicsiny, a helyieket szolgáló, négyszögletes imahelyről van szó, amely az ég felé nyitott volt, és ahol ima közben délre, Mekka felé néztek.

A korai iszlám idején, a 7.-8. században épült mecset mellett egy korabeli falu épületei is előkerültek, bizánci korból származó 6.-7. századi és későbbi, korai muszlim házak egyaránt.

A most megtalált mecset az Izrael földjén ebben a korban végbement kulturális és vallási változásokról, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításról is tanúskodik.