Szombattól Franciaországban délután 6 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Forrás: MTI

 2021. január 15. 12:05

Franciaország egész területén szombattól délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom „legalább két hétig”, és a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére – jelentette be a kományfő.

Jean Castex elmondta: „A közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helyeknek 18 órakor be kell zárnia”.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén ez idáig este 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.

A koronavírusnak korábbinál sokkal fertőzőbb brit és dél-afrikai változatai terjedésének megfékezésére, illetve azért, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak a „domináns törzzsé”, a francia kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött.

A határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus-mutáció terjedésének megfékezésére

Fotó: 123rf.com

Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem indokol újabb általános karantént, de amennyiben „jelentősen romlik a járványhelyzet” a kormány „haladéktalanul” teljes lezárást fog elrendelni.

A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, az elmúlt 24 órában 21 228 új estet jelentettek. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer, közülük 2700-an vannak intenzív osztályon, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak mintegy felét foglalják el a koronavírussal fertőzöttek Franciaországban.