Nincs is olyan messze az Atlanti-óceán zöld gyöngyszeme

Forrás: turizmus.com

 2020. január 21. 13:05

A Budapestről kedvező csatlakozással elérhető Azori-szigetek mutatkozott be a magyar utazási irodáknak hétfőn, a TAP Air Portugal és a MELO Travel közös rendezvényén.

A budapesti Szabadság Bisztróban megtartott rendezvényen André Esteves, az egyik legismertebb Azori-szigeteki DMC, az 1971 óta működő MELO Travel értékesítési vezetője mutatta be a Portugáliához tartozó szigetcsoport aktuális kínálatát.

André Esteves

Fotó: TAP

A kilenc sziget 1500 kilométerre, mintegy kétórás repülőútra fekszik Lisszabontól. Növénytakarójának friss zöld színét szubtrópusi-óceáni éghajlatának köszönheti, amely főleg aktív tevékenységekhez kínál egész évben kellemes körülményeket, mivel a hőmérséklet nyáron nem túl magas, télen pedig nem túl alacsony. A Golf-áramlatnak köszönhetően a tenger sem hűl le nagyon a téli hónapokban. Az utazásra leginkább ajánlott időszak persze tavasztól őszig tart, a legmelegebb hónap az augusztus.

Az Azori-szigetek volt az első szigetcsoport, amely megkapta a fenntartható desztináció nemzetközi minősítést. A tömegturizmust nem nagyon ismerik ezeken a szigeteken. Leginkább a sportosabb kedvű utazók találják meg itt a számításukat, a vulkántúráktól a siklóernyőzésen és halászaton át a legkülönbözőbb vízi sportokig rengeteg mindent lehet csinálni.

A szigeteken a zöld minden árnyalata megtalálható

Fotó: Pixabay

A legnépszerűbb program persze a bálnales és úszás delfinekkel, de nagyon sokan bérelnek autót, és szánnak rá több napot egy-egy sziget bejárására. A szigetek között komppal és repülővel lehet közlekedni. A hangulatos városok, települések, építészeti emlékek, múzeumok, kulturális rendezvények és vallási ünnepek is nagyszerű programokat kínálnak.

A szigetcsoport legnagyobb, keleten fekvő tagja São Miguel, amely többek között termálfürdőiről, 23 lagúnájáról, ananászültetvényeiről, valamint Európa legrégebbi – és napjainkban egyetlen – teaültetvényéről híres.

A szigeten a 19. század vége óta termesztenek teát

Fotó: Pixabay

A São Migueltől délre fekvő Santa Maria „vörös sivataga”, hófehér falú kőházai, kézműves hagyományai különösen vonzóak. A búvároknak pedig remek lehetőségük nyílik például az ördögráják tanulmányozására.

A szigetcsoport közepén elhelyezkedő Terceira az Algar do Carvão nevet viselő, 90 méter mély vulkáni kürtőről híres. Pico szigetén különösen érdemes ellátogatni a szőlőművelő területekre, amelyek az UNESCO világörökséghez tartoznak, vagy megmászni a Pico vulkánt, amelynek csúcsa Portugália legmagasabb pontja.

Faialon a világ egyik legnagyobb bálnamúzeuma található, São Jorge szigetén a világ egyik legjobb sajtját érdemes megkóstolni, Graciosán pedig mintegy húszat is találunk a flamand hagyományt idéző, piros kupolás szélmalmokból.

Utcakép Terceira szigetén

Fotó: Pixabay

A nyugaton fekvő szigetek egyikén, Floresen többek között Poça do Bacalhaut, egy 90 méter magas vízesés alján található tavacskát érdemes felkeresni, amelyben úszni is lehet. A mindössze 17 négyzetkilométernyi Corvo egyik legnagyszerűbb látványossága pedig a Caldeirão, egy 300 méter mély, 2,3 km átmérőjű kaldera.

Szélmalom Pico szigetén

Fotó: Pixabay

Két nagy szigetre is közlekedik a TAP

Szolnok Péter, a TAP Air Portugal regionális képviselője a rendezvényen elmondta: az Azori-szigetek 2019-ben messze a legsikeresebb desztinációjuk volt, az oda utazók száma 39%-kal nőtt.

Budapestről Lisszabonon keresztül, kedvező csatlakozási lehetőséggel Ponta Delgadába (São Miguel) és Terceirára közlekednek a légitársaság gépei.

Március végétől október végéig naponta legalább egy járat indul, illetve érkezik vissza, ehhez jön még június 14. és szeptember 27. között egy pénteki és egy vasárnapi, június 1. és október 28. között pedig egy szombati járat. Az út Lisszabonig három és fél órás, onnan két óra.