Több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg Tokajban

Forrás: MTI

 2023. július 17. 12:54

Történelmi léptékű fejlesztés veszi kezdetét az idén 950 éves Tokajban, ennek keretében több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg.

Az önkormányzat hétfői tájékoztatása szerint a rekonstrukciónak köszönhetően eltűnik a város főterén "éktelenkedő" áruház épülete, valamint a főutca huszonöt éve lerakott járdái és útburkolatai nyolcszáz méter hosszan megújulnak, új andezit burkolatot kapnak. Emellett megszépül a Városháza főhomlokzata és a Járási Hivatal főutcai palotahomlokzata is.

A felújítás érinti az Aranysas fogadót is, amely a város első fogadóépülete volt, és amelynek udvarán a közelmúltban több száz éves leleteket találtak. Megújul a fogadóhoz tartozó kültéri rendezvényparkként működő rész és az áruház mögötti tér, ahol a felépülő fedett pavilon városi rendezvények és művészeti előadások egyik állandó helyszíneként szolgál majd.

Tokaj történelmi épületei és a város főutcája is megújul

Fotó: 123rf.com

A közlemény szerint a Tokaji Írótábor helyszíne is új köntöst és funkciókat kap: az irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában az írótábor apartmanokat alakít ki, így egész évben nyitva tartó vendégházat működtethet majd, emellett a mintegy 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház (Degenfeld palota) épületét is felújítják.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője néhány hete jelentette be, hogy "történelmi léptékű, átfogó fejlesztések indulnak az idén 950 éves Tokaj belvárosában". A fejlesztések célja, hogy a városban kialakuljon egy erős bor-, gasztro- és turisztikai termékkínálat, és a város az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja legyen, megélhetést és stabil munkát biztosítva ezzel a városban élőknek, valamint minőségi kikapcsolódást nyújtva a Tokajba érkező vendégeknek – közölték.