Több mint 10 millió euró veszteséggel számol az Uffizi-képtár

Forrás: MTI

 2020. április 21. 11:10

A március-áprilisi időszakra a világ egyik leglátogatottabb múzeumaként ismert firenzei Uffizi-képtár több mint 10 millió eurónyi vesztességgel számol.

A csaknem egy hónapja lezárt múzeum kincseinek őrzéséről, az interneten tartott virtuális tárlatvezetésekről, valamint a látogatók újranyitás utáni egészségvédelméről is beszélt Eike Schmidt, a képtár igazgatója a nemzetközi sajtónak.

A március 8-tól zárva tartó Uffizi munkatársai távmunkában dolgoznak tovább. A múzeum épületébe kizárólag a biztonsági és műszaki személyzet lép be, mindazok, akik felügyelik a kiállított tárgyak védelmét és a termek klímáját – mondta az igazgató.

A tavaly több mint 4,3 millió olasz és külföldi látogatót fogadó Uffizi március-áprilisban majdnem egymillió el nem adott belépőjeggyel és több mint 10 millió eurónyi (3,4 milliárd forint) bevételkieséssel számol.

Az igazgató szerint korábban a húsvéti ünnep csúcsidőszaknak számított a múzeum életében.

A múzeumot 2015 óta vezető német művészettörténész hangsúlyozta, hogy az Uffizi nem maradt látogatók nélkül: több mint egymillióan keresték fel a képtár közösségi oldalait, amelyeknek egy részét a járványhelyzetben indították el.

Egyetemi kutatócsoport dolgozik az Uffizi újranyitásának feltételein

Fotó: Pixabay

„Közgyűjteményt képviselünk, amely nem veszítheti el kapcsolatát az emberekkel” – hangsúlyozta Eike Schmidt. Megemlítette a már spanyol nyelven is elérhető virtuális látogatások sikerét, és népszerűnek bizonyult a Boboli-kertek virágzását közvetítő videókamerák ötlete is.

Megjegyezte, nem tart attól, hogy az Uffizi és a többi múzeum a járvány után is üres marad. Emlékeztetett, hogy a képtár minden hosszú ideig tartó bezárása után, például amikor 1993-ban az olasz maffia bűnszervezete bombát robbantott a múzeumnál, az újranyitás még több látogatót vonzott.

A képtár igazgatója nem tudta megmondani, mikor nyithat újra az Uffizi, a múzeum még néhány hónapig fenn tudja magát tartani.

Az internetes jegy- és látogatásfoglalásokat egyelőre szüneteltetik. A már megnyitott, de a járványhelyzet miatt nem látogatható ideiglenes kiállításokat meghosszabbítják, az év második felére tervezett tárlatokat jövőre halasztották.

Amint ismét fogadhatnak látogatókat, tovább szigorítják az eddig is kötelező internetes időpontfoglalást a tömeg elkerülésére.

Kifejtette, hogy minden látogatónak fejenként 22 négyzetméteres, vagy ennél is nagyobb teret biztosítanak a múzeum termeiben. Nem kizárt, hogy a padlózatra ragasztott matricákkal jelzik majd a látogatók között betartandó távolságot.

„Nem félek attól, hogy a járvány véget vet a múzeumoknak. A mozi megjelenésével mindenki a színházak halálától tartott, ez mégsem következett be. Igazi kihívást inkább az jelent, hogy meggyőzzük a látogatók egy részét arról, a járványhelyzet után ne szelfizni térjen be az Uffiziba, hanem Botticelli képeiért" – mondta Eike Schmidt.