Tourinform-kiválóságok: bencés hagyományok modern köntösben Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 08:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő és 2021-ben teljesen új, innovatív környezetbe költözött pannonhalmi Tourinform iroda központi hely, ahonnan a turisták megkezdhetik a város és a környék felfedezését, de a helyiek is mindig segítséget kapnak az őket foglalkoztató, turizmussal, vagy éppen aktuális programokkal kapcsolatos kérdéseikben.

2021-ben teljesen új, innovatív környezetbe költözött pannonhalmi Tourinform iroda

Fotó: Tourinform Pannonhalma

 

Egyediségek, helyi értékek

A Pannonhalma Porta látogatóközpontban található Tourinform irodába érkezőket

a részletes turistainformációkon, térképeken, helyi és régiós kiadványokon kívül helyi termékbolt is várja.

Ezen felül a Portán már kirándulásuk kezdetekor különféle szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ilyen például a törökkori virtuális kiállítás, a gyalogos és e-bike túrák, melynek útvonalai szintén innen indulnak, vagy az étterem modern, újragondolt ételeinek kipróbálása. Akadálymentes, illetve baba- és kutyabarát szolgáltatások, kerékpárőrzés, továbbá ingyenes autó- és buszparkolók is a turisták kényelmét szolgálják.

Pannonhalma Porta látogatóközpont

Fotó: Tourinform Pannonhalma

Az iroda dolgozói mára igazi csapattá kovácsolódtak. Igyekeznek komplexen kezelni a turisztikai kérdéseket, térségben gondolkodni és feladataikat nem csupán az irodai tevékenységekre korlátozni. Piacszervezésben, kulturális események lebonyolításában, előadások és túrák megvalósításában is rutinosak, és a Pannonhalmi Hírek újság szerkesztési feladatait ellátva valóban széles információval rendelkeznek a településről és a környékéről.

A csapat négy tagjának mindegyike másban a legjobb, de a céljuk közös.

 

Tourinform-arcélek

A csapat (balról jobbra): Horváth Ibolya, Ress Anita, Kocsisné Szolga Boglárka és Fleck Nikolett

Fotó: Tourinform Pannonhalma

Ress Anita, irodavezető

9 éve látja el az irodavezetői teendőket, széles körű érdeklődéséből adódóan nagy helytörténeti ismerettel rendelkezik a településről. Kreativitásának köszönhetően igyekszik mindig valamilyen új programmal vagy ötlettel előrukkolni, amelyek révén egyre többen fedezik fel Pannonhalmát. Az évek során kialakított kapcsolatait hasznosítva egyértelmű célja, hogy összehozza a közösségeket és értéket adjon az embereknek.

Fleck Nikolett, munkatárs

A csapat legfiatalabb tagjának mindegy, hogy számlákról, idegennyelvről vagy programszervezésről van szó, ahol tudja, segíti az iroda életét. Fiatal korának is köszönhetően remekül boldogul az online térben. Szereti a változatosságot, gyorsan tud reagálni a különböző igényekre. Sportos múltjának köszönhetően nem okoz számára problémát egy gyalogos túra vezetése, de egy e-bike túra lebonyolítása sem.

Horváth Ibolya, munkatárs

Kedvességével és helyitermék-ismeretével kiválóan tudja kiszolgálni a betérő vendégeket, akiknek mindig segít kiválasztani a legmegfelelőbb portékát. Vendégszerető és türelmes, a proaktivitás számára nem kérdés. Az iroda által szervezett csapatépítő játékoknak minden részletét ismeri, gondoskodik róla, hogy mindig megdolgoztassa a résztvevőket.

Kocsisné Szolga Boglárka, munkatárs

Elképesztő precizitással és logikával rendelkezik, mindent struktúrában lát. Gyorsan tud olyan látogatói igényeket is kielégíteni, illetve információkat megkeresni, amelyek egyébként nagy kutatómunkát igényelnének. A helyi újság oszlopos szerkesztőjeként rengeteg információnak van a birtokában, nehéz tőle olyat kérdezni, amire ne tudna válaszolni. Folyamatosan naprakész statisztikákkal segíti az iroda munkáját.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A Géza fejedelem által 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete

Fotó: Tourinform Pannonhalma

Bármely irányból is érkezik az ember Pannonhalmára, a látképnek már messziről meghatározó eleme a Géza fejedelem által 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság, melynek hagyományos látnivalói mellett többféle múzeumpedagógiai, gasztronómiai és kulturális program közül is választhat a látogató.

A város központjában, egy régi épület felújításával és egy új épületszárny kialakításával jött létre a Pannonhalma Porta látogatóközpont, ahol – a Tourinformon és a helyi termékbolton kívül – egy korszerű étterem is helyet kapott.

Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára kerékpárszerviz és -kölcsönző áll rendelkezésre, a környék határtalan felfedezéséhez e-bike-ok is bérelhetők. Ennél az épületnél ér véget, vagy éppen indul a Győrt és Pannonhalmát összekötő kerékpárút. A látogatóközpont fő attrakciója egy országosan is egyedülálló, a török kori végvári harcokat bemutató interaktív kiállítótér.

Hefter üveggaléria és stúdió

Fotó: Tourinform Pannonhalma

Izgalmas látnivalókat kínál a Hefter üveggaléria és stúdió, ahol nemcsak Hefter László munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem hazai és külföldi képző- és iparművészek alkotásaival, sőt betekintést nyerhetnek az ezeréves kézművesmesterség műhelytitkaiba is.

 

2023-ban kihagyhatatlan

Az idei évtől a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködve is kínál programokat a Tourinform iroda, ilyen például a Monostoron innen és túl idegenvezetés, vagy a Nagy kalandcsomag ajánlat.

Pannonhalma központja az apátság impozáns épületével

Fotó: Tourinform Pannonhalma