Továbbra is Sárdi Rezső képviseli Új-Zélandot itthon

Forrás: turizmus.com

 2020. január 04. 16:18

Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország területén.

Sárdi Rezső

Az ismert turisztikai és gazdasági szakember három éves mandátumát immár hatodik alkalommal hosszabbították meg.

Sárdi Rezső a Turizmus.com-nak elmondta: eddigi megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt Magyarországon, és megállapodás is született a két ország között a „Working Holiday” vízum bevezetéséről. 2013 óta évente száz magyar fiatal utazhatott Új-Zélandra egyéves vízummal, ami fordítva is igaz volt, vagyis új-zélandiak szintén jöhetnek hazánkba ugyanilyen feltételekkel. A fiatalok Új-Zélandon, illetve Magyarországon  munkát vállalhatnak, tanulhatnak és felfedezhetik az adott ország szépségeit. 2020-ban ismét száz magyar fiatal látogat majd Új-Zélandra a megállapodás keretében. A két ország közötti jó kapcsolatok terén mérföldkőnek számít, hogy hazánk nagykövetséget nyitott Wellingtonban, Új-Zéland fővárosában.

A tiszteletbeli konzulok fő feladata a Magyarországra érkező állampolgárok jogainak védelme és szükség esetén segítségnyújtás a turistáknak. „Számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, sőt bűncselekmény áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek, hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok hitelesítésére van szükség. Így például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok hitelesítése a konzulátus tevékenységi körébe tartozik” – fejtette ki a tiszteletbeli konzul.

 

Kétoldalú kapcsolatok

2019 aktív év volt a kétoldalú kapcsolatok területén. Magas szintű új-zélandi parlamenti delegáció látogatott Budapestre, kiwi (új-zélandi) filmnapot rendeztek a magyar fővárosban, és folyamatosan nőtt az Új-Zélandra látogató magyar turisták száma.

Wellingtonhoz közel pedig megnyílt az első magyar étterem, amely már most nagy sikert könyvelhet el.

A Déli-Alpok Új-Zélandon

Fotó: Pixabay

Kötelező előregisztráció 2019-től

2019-ben bevezették a turistaként (vízum nélkül) Új-Zélandra utazó külföldi állampolgárok előregisztrációs kötelezettségét. Így a magyar állampolgároknak is meg kell igényelniük egy ún. NZeTA engedélyt az utazás előtt, ennek hiányában a légitársaságok nem veszik fel gépeikre az utasokat, akik Új-Zéland területére sem léphetnek be.