Végigjártuk a török riviérát Kemertől Alanyáig

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 16:47

A Sun & Fun Holidays és a Last Call Travel első török charterjáratával utaztunk ki Antalyába, majd végigjártuk a tengerpartot Alanyától Kemerig. Most elmeséljük, milyen élményeket tartogat a török riviéra, hogyan működik a koronavírus idején a belépés és milyen korlátozások várnak a nyaralókra.

Június elejétől a Sun & Fun Holidays hetente háromszor indít charterjáratokat Antalyába. Az első járaton, június 6-án, vasárnap mi is ott voltunk, hogy első kézből számolhassunk be arról, hogyan történik a beutazási és a járványügyi szabályok alkalmazása a gyakorlatban. Mint azt korábban megírtuk, a magyar és a török állam májusban kétoldalú utazási megállapodást kötött arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás vakcinaigazolásait.

A beoltott vagy védettséggel rendelkező magyar utazóknak így nem kell PCR-teszt a Törökországba való belépéshez és karantén se vár rájuk Magyarországra visszatérve. Fontos azonban tudni, hogy a török határ átlépéséhez minden utasnak kötelező regisztrálnia. Ezt legkorábban 72, legkésőbb 24 órával tehetik meg az utazás előtt. Itt alap információkat kell megadni, mint például az útlevélszámot, születési adatokat és utazási információkat (járatszám és a hotel, ahol meg fogunk szállni). A regisztráció végén egy QR-kódot tartalmazó dokumentumot kapunk, amelyet már az utazás előtt, a reptéri check-innél ellenőriznek (elfogadják telefonon bemutatva is), e nélkül azt kockáztatja az utas, hogy végül nem tud elutazni.

Ugyanez vonatkozik a védettségi igazolványra is, melynek hiányában csak PCR-teszttel utazhatunk. Angol nyelven nem kell igazolni védettségünket, a megállapodás értelmében elfogadják a kártyát. Számolni kell azzal is, ha még nincs meg mindkét oltásunk, vagy a kártyát nem kaptuk kézhez, a légitársaság kérheti a negatív tesztet a beszálláshoz. A becsekkolás és az utazás, illetve az érkezés egyébként tapasztalataink szerint gördülékenyen zajlik, ha minden szükséges papírral rendelkezünk.

torokorszag

Végigjártuk a török riviérát Kemertől Alanyáig

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A késői érkezés után transzferbusz szállított bennünket utazásunk első megállójához, Alanyába. Innen utaztunk fel Beleken, Sidén, Antalyán át egészen Kemerig, a hegyek lábainál elterülő mesebeli strandokhoz és néztük meg a Sun & Fun Holidays hotelkínálatát a meghívott utazási irodák munkatársaival együtt.

Helyi kísérőnk a magyar nyelvű török idegenvezetők vezető képviselője, Gökçe Hiçyılmaz volt, aki nemcsak a szállodákat mutatta be részletesen, de országa kultúrájáról, a meglátogatott városokról és a legfrissebb szabályozásokról is sokat mesélt.

Többek között megtudtuk, hogy a török operatív törzs hétfőnként ül össze, így a Törökországba készülőknek ezen a napon mindig érdemes megnézniük a legfrissebb híreket, hoztak-e valamilyen döntést a járványügyi szabályozás változásáról.

 

Svédasztal a koronavírus után, maszkviselési kötelezettség

Mivel a török riviéra szállodái nagyrészt ultra all inclusive és all inclusive koncepcióval működnek, érdeklődve vártuk, hogyan tudják majd a svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát megoldani a higiéniai szabályok, a kötelező távolságtartás és maszkviselés mellett. A legtöbb szállodában az ételeket plexifalak mögül, a szállodai személyzet segítségével kérhettük ki, leginkább mutogatva egy-egy ételre, amiből közvetlenül a tányérunkra szedtek. Ugyan ez lassította a kiszolgálást, de nagyobb sorban állás a vendégek alacsonyabb száma miatt nem volt, ez a későbbiekben, a nyári szezon előrehaladtával azonban várható lesz.

torokorszag

A svédasztalos ételeket most a szállodai személyzet szedi ki közvetlenül a tányérra

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A legtöbb szállodában működnek az a la carte éttermek is, csökkentett kapacitással, ide azonban előre kell bejelentkezni – csakúgy mint a szállodák spa-szolgáltatásainak igénybevételéhez, vagy a török fürdők használatához.

A török kormány és az egészségügyi hatóságok döntése szerint a szállodák belső tereiben kötelező maszkot hordani. A tapasztalatok alapján azonban a legtöbb szálloda nem veszi annyira szigorúan a szabályt, jellemzően mindössze az étteremben kérik, itt egyébként biztosítanak is maszkot a vendégek számára. Alanyában szinte sehol nem volt kötelező hordani, azonban néhány hotel, főleg Belek és Side környékén szigorúan elvárta a maszkviselést a vendégektől. A szállodai személyzet mindenhol hordja a maszkot, sok helyen, főleg az éttermekben, bárokban pedig kesztyűt is. A hotel bejáratánál és az éttermek, bárok mellett mindenhol találhatók fertőtlenítő pontok, sok helyen a hőmérsékletünket is mérik a belépés előtt. Hasonlóan, a szállodák szinte mindegyikében nyilakkal, jelzésekkel mutatják, hol állhatunk és merre közlekedhetünk, hogy be tudjuk tartani a kötelező, másfél méteres távolságot. Este, a medencék zárása után a napozóágyakat fertőtlenítik, és láttunk olyan szállodát is, ahol a vendégek távozása után csak 24 órával adták ki újra a szállodai szobát, megfelelő takarítás, fertőtlenítés után.

 

Török korlátozások, kijárási tilalom

A jelenlegi szabályok alapján Törökországban hétköznaponként és szombaton este 10 után kijárási tilalom van érvényben, vasárnap pedig egész nap. Ilyenkor csak azok lehetnek utcán, akik engedéllyel rendelkeznek, a boltok pedig zárva tartanak. A hotelekben szintén 10-ig tarthatnak a szórakoztató programok, zenés-táncos rendezvények. Nagyobb bulikat egyelőre nem rendeznek, a szállodákon belül található szórakozóhelyek szintén zárva vannak. A szabályokat nem szegik meg, mert félnek a hatalmas büntetéstől – akár be is zárhatják az egységeket egy-két hétre, ami az elmúlt 1,5 év megpróbáltatásai után, mikor épp elindul az élet és visszatérnek az utazók, nagy bevételkiesést jelentene az üzletek számára.

 

Fakultatív programok

Ugyan a kijárási korlátozás nagyban megnehezíti a fakultatív programok szervezését, illetve a vásárlási és szórakozási lehetőségeket, mégis rengeteg alkalom maradt arra, hogy megismerjük Törökországot. A turistahajók továbbra is járnak, így felfedezhettük Alanyánál a tengert is egy rövid hajóút során. A hajózásnál különleges szabályok nem voltak, maszkot se kellett hordani.

torokorszag

A turistahajók továbbra is járnak, így felfedezhettük Alanyánál a tengert is egy rövid hajóút során

Fotó:  Kaszás Fanni/Turizmus.com

Antalyában, az Aksu delfináriumban is jártunk, itt a maszkviselést írták elő kötelezően, de nem volt szigorú ültetés. Side óvárosa ugyan kevésbé nyüzsgő, de a bazárokban még a korábbinál is lelkesebben invitálják vásárlásra a turistákat, akik, ha elég ügyesek, fél-harmad árra alkudhatják le a kinézett szuveníreket. A bevásárlóközpontok is nyitva tartanak, ahol szintén rendkívül jó áron lehet ruhákat és apró emlékeket vásárolni. Itt kérik az utazás előtt, a regisztrációkor generált QR-kódot, így azt érdemes a nyaralás során mindig magunknál tartani.

Belek és Antalya között megnéztük a Land of Legends tündérmesébe illő műsorát is. Ez a hely alapvetően egy szálloda, a Rixos hotelcsoporthoz tartozik, vidámpark és aquapark kapcsolattal, ezenkívül pedig rengeteg bolt is található a területén.

torokorszag

A Land of Legends Rixosban igazi tündérmesébe csöppentünk

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Esténként csodálatos műsorral készülnek vendégeik és az arra járó turisták számára: hajós show, zenés szökőkút, fényjátékok, mesebeli lényeknek öltözött táncosok és fényfestés is része a műsornak. Az élmény szavakkal leírhatatlan és a képek, videók is nehezen adják vissza, milyen a helyszínen végignézni a show-t.

 

Melyik hotelbe menjünk?

Az egy hét során majdnem 30 hotelt látogattunk meg a török riviérán – ez elsősorban az utazási irodák képviselőinek volt rendkívül hasznos, hiszen saját tapasztalataikkal tudják majd segíteni vendégeiket. Néhány szállodát azonban kiemelnénk mi is, amelyek a leginkább tetszettek.

A Side Royal Style hotel a letisztult, fa elemekkel és zöld növényekkel díszített enteriőrjével rögtön levett mindenkit a lábáról. Szobái között medencekapcsolatosak is találhatóak és tengerpartja is gyönyörű – ráadásul egy Coffeeshop Company kávézó is elérhető a területén.

torokorszag

A Side Royal Style-ban a fa elemek dominálnak

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A Quattro hotel Antalyában tipikus török hangulattal, színes csempés falakkal és isteni ételekkel várt minket – ezenkívül rendkívül elegáns környezetet, gyönyörű szobákat és homokos tengerpartot kínál vendégeinek.

A Calista hotelben megnézhettük az elnöki lakosztályt is: 2016-ban itt szállt meg Barack Obama egykori amerikai elnök, mikor a G20 csúcstalálkozóra érkezett.

torokorszag

A Calistában azt a szobát is megnéztük, ahol Obama elnök lakott török tartózkodása során

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Kemerben az NG Phaselis Bay igazi luxuskörülményeket teremt az antalyai hegyek lábánál, a kristálytiszta tenger partján.

torokorszag

Az NG Phaselis a hegyek lábánál, festői környezetben helyezkedik el

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Ugyan a partja köves, de a természetközelisége, a kővel, fával és zöld növényekkel kiegészített enteriőr kárpótol mindenért. Ráadásul a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak- A gyerekszobák külön berendezést kaptak és gyermek minibárral vannak felszerelve, ahol joghurtot, szívószálas gyümölcsleveket és harapnivalókat találhatnak a legkisebb vendégek. A gyerekekre szintén nagyobb fókuszt helyez az Ela Quality hotel Belekben. Itt egy egész minivárost építettek fel a gyerekklubban: a gyerekek különböző szakmákat próbálhatnak ki, tűzoltóként, fogorvosként, orvosként, ruhabolti eladóként vagy bankban is dolgozhatnak, de saját kis éttermük is van.

ela

Az Ela Quality-ben minivárost építettek fel a gyerekklubban

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Végül pedig egyik szállásunk a Delphin BE hotel volt, Antalyában, amely igazi luxus szobákkal, elképesztő enteriőrrel, csodás falatokkal és homokos tengerparttal várt bennünket.

torokorszag

A homokos tengerparttól a sziklásig minden megtalálható a török riviérán, így érdemes előre tájékozódni, milyen a part a szálláson

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A szállodák szinte mindegyikében volt valami, ami megfogta a csoportot: hol a berendezés, hol a szolgáltatások, hol pedig az ételek minősége – a Sun & Fun Holidays partnerirodái így biztosan megtalálják mindenkinek az álomhotelét.

 

Több charterjárat, több vendég

Tapasztalataink alapján még nem indult be teljesen az élet a török riviérán sem, jártunk olyan hotelben, ahol a Ramadán alatt megszokott akár 4000 fő helyett mindössze 200 vendég szállt meg múlt héten. Jó hír azonban, hogy egyre nagyobb az érdeklődés Törökország iránt Magyarországról is, köszönhetően a két ország közötti megállapodásnak az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról.Mivel a Sun & Fun Holidays összes júniusi, Budapestről induló török charterjáratára elfogytak a helyek, így a nagy érdeklődésre tekintettel a hónap végétől már szombati napokon is indul majd gépük a török riviérára.

torokorszag

A szállodák nagy része szinte még üres volt, de egyre többen érdeklődnek a török riviéra iránt

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Az utasok június 26-tól már hetente négy nap (szerda, péntek, szombat, vasárnap) indulhatnak Budapestről, hetente egyszer pedig Debrecenből törökországi nyaralásra.