Victor Vasarely reklámgrafikáiból nyílik kiállítás Pécsett

Forrás: MTI

 2016. október 11. 12:30

Victor Vasarely harminchárom - Roland Bonias magángyűjteményéből származó - reklámgrafikájából nyílik kiállítás kedden a világhírű képzőművészről elnevezett pécsi múzeumban - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn az MTI-vel.

A pályakezdés évei című tárlaton az 1930-as és 40-es években készített gyógyszerreklám-grafikák lesznek láthatók december 18-ig.

 

Mint a közleményben felidézik, a pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. 1929-ben Bortnyik Sándor Műhely elnevezésű - "magyar Bauhausként" is emlegetett - iskolájában tanult, ahol az elemi formák, a színek, a vonalak, foltok, betűk kompozíciós szerepét elemezték.

A művész e szemlélet birtokában, Párizsba érkezését követően gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, reklámcégek számára dolgozott. Festészeti munkássága közel két évtizedig a háttérbe szorult, ugyanakkor megfelelő anyagi körülményeket tudott biztosítani családja, illetve későbbi alkotótevékenysége számára.

Az orvosok számára készült tömör, jól értelmezhető grafikákból sugárzik Victor Vasarely humora, játékos derűje - írták az ismertetőben.

Kitértek arra is, hogy a 110 éve született művész pécsi múzeuma - a franciaországi Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan - 40 éve nyílt meg. A művész szülőházában kialakított pécsi múzeumban a megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből és plasztikákból álló kollekciót őriznek.

A művész születésének 110. évfordulójához kapcsolódó további rendezvényekről szólva a közlemény emlékeztetett arra, hogy jelenleg is látható a stuttgarti Magyar Intézetben a pécsi gyűjteményből kiválasztott 20 Vasarely-mű. A kiállítást decemberben a brüsszeli Magyar Intézetben is megtekinthetik az érdeklődők.

Novemberben Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban rendeznek tavaszig nyitva tartó kiállítást az alkotó műveiből.

Januártól májusig pedig a franciaországi kiállítássorozat anyagából Isztambulban, a Művészeti Egyetem Galériájában, majd az izmiri Francia Konzulátus kiállítóhelyén rendeznek Vasarely-kiállítást, amelyre Pécsről is kölcsönöznek 19 alkotást.